Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Minister Kajsa Ollongren zwaar onder vuur door gelekte notities én bezoek aan Kamer na positieve coronatest

Minister Kajsa Ollongren zwaar onder vuur door gelekte notities én bezoek aan Kamer na positieve coronatest

Minister Kajsa Ollongren zwaar onder vuur door gelekte notities én bezoek aan Kamer na positieve coronatest

Niet alleen CDA-leider Wopke Hoekstra is woedend op minister Kajsa Ollongren (D66), maar ook menig ‘gewone burger’ heeft de pik op de blonde politica. Ollongren, die de rol van verkenner in de kabinetsformatie kreeg, betrad eerder vandaag namelijk het Tweede Kamergebouw terwijl ze de uitslag van haar coronatest nog niet binnen had. Die bleek vervolgens positief, waarna ze zich wel direct uit de voeten maakte.

In quarantaine

Meerdere fractievoorzitters in de Tweede Kamer gaan uit voorzorg in quarantaine nu Ollongren positief is getest. Alle partijleiders hebben maandag of dinsdag een gesprek gehad met Ollongren en waren daarbij langere tijd met haar in één ruimte. PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft voorlopig al haar afspraken afgezegd. Zij gaat uit voorzorg in quarantaine tot zij de uitslag van haar coronatest heeft. GroenLinks-voorman Jesse Klaver doet dat eveneens, net als Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, Sylvana Simons van BIJ1, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Laurens Dassen van Volt.

Opnieuw testen

CDA-leider Wopke Hoekstra liet zich al testen nadat Mona Keijzer, zijn partijgenoot en collega in het kabinet, maandag positief was getest. Hij is niet besmet, maar laat zich naar aanleiding van het nieuws over Ollongren opnieuw testen. Hoekstra gaat in afwachting daarvan niet in quarantaine. Ook minister en D66-leider Sigrid Kaag kreeg woensdag een negatieve test. Het is nog niet bekend of zij wel of niet in quarantaine gaat. Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte kreeg woensdag eveneens een negatieve coronatest. Hij laat zich later opnieuw testen, maar gaat niet in quarantaine.

Geen test

Joost Eerdmans (JA21) en Liane den Haan (50PLUS) vinden het ook voldoende zich na vijf dagen te laten testen. Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging maakt donderdag haar werk in de Tweede Kamer nog af en blijft daarna thuis tot zij haar testuitslag heeft. Thierry Baudet (FVD) gaat niet in quarantaine en laat zich ook niet testen, volgens zijn woordvoerster “omdat hij niet gelooft in het gevaar van corona”. Bovendien zijn de PCR-tests volgens Baudet onbetrouwbaar.

Anderhalvemeter

“Blijf thuis vanaf het moment dat u klachten heeft en tot u de uitslag weet. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen”, klinkt het advies van de Rijksoverheid, dat ons al zo’n beetje een jaar in het hoofd wordt gestampt. Maar er blijkt dus nog een regel te zijn: als je voldoende afstand hebt gehouden, hoef je niet in quarantaine, want dat gaat het om een ‘niet-nauw contact’.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Boze burgers

Met haar hoofd omlaag en waarschijnlijk het schaamrood op de kaken – verhuld door een mondkapje – keerde Ollongren kort voor haar geplande afspraak weer naar huis. Twitter is allesbehalve mild richting Ollongren, want waarom mag zij wel naar kantoor zonder haar coronatest af te wachten en andere Nederlanders niet? “Nee, echt lekker dit voor het draagvlak van de coronaregels”, schrijft iemand. Een ander zegt: “Ik kan er langzaamaan met mijn verstand niet meer bij, die dubbele moraal van de regering t.o.v. de rest van het land”.

Gelekte notities

Maar de positieve coronatest is niet het enige waardoor Ollongren onder vuur ligt. Bij haar vertrek van het Binnenhof maakte een ANP-fotograaf namelijk een foto van Ollongren, waarop haar aantekeningen van de formatiegesprekken te lezen waren. Met name bij het CDA leidden de notities tot verwondering en irritatie. Er zou gesproken moeten worden over de “onderhandelingsstijl” van partijleider Hoekstra en over een “functie elders” voor nummer twee Pieter Omtzigt. Hoekstra zegt hier tijdens de gesprekken met de verkenners niets over gehoord te hebben.

Lees ook
Mogelijke heropening terrassen lijkt slechts ’n zoethouder: weinig positieve berichten over nieuwe persco

Nieuwe verkenners

Inmiddels hebben Ollongren en medeverkenner Annemarie Jorritsma (VVD) hun taken als verkenners neergelegd. Zij vinden dat zij hun werk “niet meer onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten”, nu “inventariserende notities” over hun eerste ronde van verkennende gesprekken op straat zijn komen te liggen. Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) volgen de twee op.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Bron: ANP | Beeld: ANP