Vicieuze cirkel

Het blijkt dat in Oostenrijk veel inwoners ongevaccineerd zijn. Het is ze nog niet gelukt om ze te overtuigen van de prik, vertelt  Schallenberg. Na de aankondiging van de 2G-maatregel lieten meer mensen zich vaccineren. Daarnaast werd ook een lockdown voor ongevaccineerden aangekondigd. Ondanks deze strenge maatregelen zijn nog steeds niet alle mensen gevaccineerd.

“Het duurzaam verhogen van de vaccinatiegraad is de enige manier om uit deze vicieuze cirkel te komen”, vertelt Schallenberg. Op dit moment schieten de coronabesmettingen in Oostenrijk de pan uit. Van de totale bevolking is iets meer dan 65% gevaccineerd.

De Oostenrijkse autoriteiten werken aan de wetgeving, om de vaccinatie verplicht te maken. Het is nog niet bekend hoe deze wetgeving eruit komt te zien. Voor mensen met een medische reden geldt deze plicht niet.

Lockdown voor ongevaccineerden

Vanaf 15 november geldt de regel dat ongevaccineerde in een lockdown moeten. De groep mensen mag alleen hun huis verlaten voor boodschappen, werken en andere essentiële activiteiten.

Deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk besloten door de oplopende coronabesmettingen om een gehele lockdown door te voeren. Vanaf maandag geldt daar de lockdown voor ongevaccineerden én gevaccineerden.

Twintig dagen lockdown

Alleen supermarkten, apotheken en drogisten mogen tijdens deze lockdown openblijven. De deuren van de horeca zullen dus opnieuw moeten sluiten. En het onderwijs zal weer op afstand les moeten gaan geven.

De lockdown wordt na tien dagen geëvalueerd. Naar verwachting duurt de lockdown maximaal 2o dagen. Mochten er meer maatregelen nodig zijn, dan gelden deze alleen voor ongevaccineerden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl | Beeld: Getty Images