Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Awkward: het gevoel wanneer je een volle lift instapt

Awkward: het gevoel wanneer je een volle lift instapt

Awkward: het gevoel wanneer je een volle lift instapt

Het lijkt wel of we omgangsregels zijn vergeten wanneer we een volle lift instappen. Veel mensen weten niet hoe ze zich moeten gedragen. Kijk je iemand aan of juist niet en maak je een praatje of blijft het stil? Wij kwamen erachter waarom een lift soms zo ongemakkelijk kan zijn, lees mee. 

De beperkte ruimte is volgens psychologie Babette Renneberg de grote reden van de ongemakkelijkheid.

Afstand

Het ongemakkelijke gevoel in een lift hebben veel mensen, maar daar is een logische reden voor.  “Je hebt gewoon niet genoeg plaats,” concludeert professor Renneberg. “Als je andere mensen ontmoet, is er meestal genoeg afstand tussen jullie twee. Maar in een lift is dat niet het geval en sta je bijna bovenop iemands lip. Dat voelt heel onnatuurlijk en ongemakkelijk aan.’’

Angst voor het verliezen van de controle

Naast de beperkte ruimte heeft ook het gevoel van de controle verliezen er mee te maken. Professor Lee Gray van de Universiteit van North Carolina heeft hier een duidelijke uitleg over. “Je stapt in een machine die beweegt en waar je geen controle over hebt,” vertelt professor Gray. “Je kunt de motor niet zien en hebt geen flauw idee hoe het werkt.”

De oorzaak van het ongemakkelijke gevoel in een lift wordt dus niet alleen veroorzaakt door de ruimte, maar ook door het verliezen van de controle in een lift.

Liftstoring

Deze angst is te verklaren, doordat er jaarlijks 49.000 mensen vast blijven zitten in een lift. Uit het onderzoek van het Liftinstituut is gebleken dat, een derde van de mensen niet weet wat ze moeten doen bij het vastzitten in een lift. Veel mensen proberen zichzelf te bevrijden, maar dit wordt juist afgeraden.

Daarnaast zijn er mensen die angstig zijn voor een zuurstoftekort. John van Vliet van het Liftinstituut vertelt aan NH Nieuws dat een zuurstoftekort in een lift niet mogelijk is. Door de kieren en gaten onderin de lift blijft er een ventilatie, zelfs bij een stroomstoring.

Lees ook
Claudia de Breij schrijft boek over Prinses Amalia ter ere van 18e verjaardag

Volgens van Vliet kun je het beste rustig blijven wanneer je vast komt te zitten met een lift. Zit je vast? Druk dan op de alarmknop. Door de knop komt de storingsdienst in actie. Zij zorgen ervoor dat je snel weer veilig uit de lift bent. Het is verstandig niet zelf wat te proberen of aan de deuren te trekken of te schoppen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images