Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Schokkend nieuws: ‘Baby’s mogelijk in baarmoeder besmet met coronavirus’

Schokkend nieuws: ‘Baby’s mogelijk in baarmoeder besmet met coronavirus’

Schokkend nieuws: ‘Baby’s mogelijk in baarmoeder besmet met coronavirus’

Vier baby’s in de Chinese stad Wuhan zijn volgens Chinese onderzoekers waarschijnlijk in de baarmoeder besmet met het nieuwe coronavirus. Dat schrijven de wetenschappers in het medische tijdschrift ‘European Respiratory Journal‘.

Lichte symptomen coronavirus

De vier pasgeborenen vertoonden enkel lichte symptomen van het virus en hoefden niet aan de beademing. Drie van de moeders vertoonden voor de geboorte al symptomen van het longvirus.

In de baarmoeder

De kinderen werden allemaal met een keizersnede geboren. Drie baby’s werden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Zij kregen ook geen borstvoeding. De kans dat ze het virus direct na de geboorte van hun moeder hebben gekregen is daardoor minimaal, volgens de onderzoekers. “De uitkomsten van dit onderzoek lijken erop te wijzen dat het virus in de baarmoeder is overgegaan van moeder naar baby”, aldus de onderzoekers.

Kinderen geen speciale risicogroep

“Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig klachten te krijgen van het coronavirus”, aldus het RIVM. “Kinderen zijn dus geen speciale risicogroep. Ook lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van het virus.” Toch valt dit nog lastig hard te maken, aangezien er nog zo weinig over het virus bekend is. Momenteel zijn er meerdere grootschalige onderzoeken gaande naar wat het virus kan aanrichten bij of via kinderen.

Lees ook
Annegreet (30) woont in Noord-Italië: ‘Corona is een onzichtbare vijand geworden die niemand overslaat’

Wanneer behoor je tot de risicogroep?

Het coronavirus houdt de wereld al weken in de greep en sinds de uitbraak van COVID-19 passeert het woord ‘risicogroep’ veelvuldig de revue. Zo klinkt bijvoorbeeld het advies aan degenen die daaronder vallen én aan kwetsbare ouderen om niet meer te reizen met het openbaar vervoer, en het bezoek aan deze personen te beperken. Maar wie behoort er eigenlijk tot de risicogroep? En wanneer is iemand een kwetsbare oudere? Dat wordt uitgelegd in dit artikel.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock