Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Lichtpuntje voor ouders: lockdown tot zeker 9 februari, maar scholen mogelijk wél eerder open

Lichtpuntje voor ouders: lockdown tot zeker 9 februari, maar scholen mogelijk wél eerder open

Corona
Lichtpuntje voor ouders: lockdown tot zeker 9 februari, maar scholen mogelijk wél eerder open

De huidige lockdown wordt volgens diverse nieuwsbronnen “vrijwel zeker” met in ieder geval drie weken verlengd. Dat betekent dat Nederland tot zeker 9 februari op slot zit. Het is een klap in het gezicht van veel ondernemende Nederlanders, maar ook veel ouders met schoolgaande kinderen zitten met de handen in het haar. Gelukkig is er voor die laatste groep een lichtpuntje, want mogelijk kunnen de scholen tóch eerder de deuren weer openen.

’25 januari open’

Het AD meldt maandagmiddag dat het kabinet hoopt (dus fingers crossed) de basisscholen en de kinderopvang op 25 januari te heropenen. Dit besluit hangt af van hoe vatbaar kinderen blijken voor de Britse mutatie van het coronavirus, die op steeds meer plekken in ons land opduikt. De mutatie zou zich, in tegenstelling tot de ‘normale’ variant van het coronavirus, veel sneller verspreiden onder jonge kinderen. Als het onderzoek dat momenteel gedaan wordt geen grote gevaren laat zien, is de streefdatum voor de heropening de 25e.

Versoepelingen en verscherpingen

De overige regels van de huidige lockdown zouden dus wél tot 9 februari blijven duren. Ter compensatie zou voor bepaalde sectoren het steunpakket worden uitgebreid. Volgens de bronnen komen er waarschijnlijk geen versoepelingen of verzwaringen van de maatregelen. Eventuele aanscherpingen, bijvoorbeeld in de groepsgrootte, zijn volgens de NOS echter niet helemaal uitgesloten.

Laagste aantal besmettingen sinds een maand

Het kabinet vindt de verlenging nodig omdat het aantal positieve tests nog te hoog ligt, aldus de Haagse ingewijden. Het versoepelen van maatregelen zou een “verkeerd signaal” zijn. Wel daalt het aantal besmettingen al meerdere dagen op rij. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 5499 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in een etmaal sinds 2 december. In de afgelopen week zijn bijna 51.000 nieuwe gevallen vastgesteld, gemiddeld 7262 per dag. Op zondag meldde het RIVM ruim 6600 nieuwe gevallen, op zaterdag meer dan 7300, op vrijdag ruim 8100 en op donderdag meer dan 9700. Het kabinet ‘wil terug’ naar een aantal van maximaal 1200 per etmaal.

Lees ook
Meer dan een onderwijsachterstand: grote zorgen bij ouders over gevolgen coronacrisis bij kinderen

Persconferentie

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigden medio december een strenge lockdown voor vijf weken af. Niet-essentiële winkels gingen dicht, scholen moesten hun deuren sluiten en online lesgeven, en mensen werd opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken. Zondag overlegde een deel van het kabinet met deskundigen in het Catshuis over hoe het na de lockdown verder moet. Het kabinet maakt dinsdagavond de plannen bekend voor na 19 januari.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, AD | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee