Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Gaat het dan toch níet gebeuren? OMT waarschuwt voor te vroege heropening terrassen

Gaat het dan toch níet gebeuren? OMT waarschuwt voor te vroege heropening terrassen

Gaat het dan toch níet gebeuren? OMT waarschuwt voor te vroege heropening terrassen

Een ijskoud drankje bestellen op een zonnig terras: we kijken er al maanden naar uit. Enne, ernaar uitkijken is nog zacht uitgedrukt. Want man, we kunnen niet wáchten. Gisteren leek er weer een sprankje hoop aan de horizon te gloren, nadat Haagse bronnen verklapten dat op 21 april de terrassen mogelijk weer open zouden kunnen én we per ingang van die datum van de omstreden avondklok af zouden zijn. Toch klinkt er nu helaas weer een tegengeluid: volgens het Outbreak Management Team (OMT) is de huidige epidemiologische situatie nog te instabiel om zulke stappen te nemen.

OMT waarschuwt voor heropening terrassen

In een gesprek met NU.nl waarschuwen de deskundigen voor een te vroege heropening van de terrassen. “We zitten op dit moment met hoge getallen en overvolle ziekenhuizen en puur vanuit de medische kant is het nog een maand te vroeg”, aldus Andreas Voss, arts-microbioloog van het Radboudumc in Nijmegen. Ook viroloog Marion Koopmans vindt het nog te vroeg om mensen bij elkaar te laten komen op het terras. “Ik zou niet bij de eerste mogelijke gunstige signalen dat meteen doen, want dan ben je in no time terug bij af.”

Terrassen open = meer reizen

Volgens arts-microbioloog Marc Bonten is het grote probleem dat er ook weer gereisd wordt wanneer de terrassen opengaan. “We kunnen echt geen opleving van het aantal infecties en ziekenhuisopnames gebruiken”, benadrukt hij. “Er is in de ziekenhuizen geen mogelijkheid om op te schalen. Mensen op de afdelingen in het ziekenhuis schrikken hiervan.”

Geleidelijk versoepelen

Diederik Gommers stemt in met de boodschap van Bonten. “Mijn hoofd staat er niet naar. Ik ben de hele dag bezig met het zoeken naar een vrij ic-bed in het land”, laat hij weten aan de nieuwswebsite. “Wat je niet wil, is dat je de terrassen opent en na drie weken zegt: we gaan toch maar weer in lockdown”, vult microbioloog Menno de Jong aan. “Op het moment dat het kan, moet je heel wijs en geleidelijk versoepelen.”

Begrip

Hoewel het volgens de verschillende leden van het OMT onverstandig is om de horeca weer zijn gang te laten gaan, begrijpen ze wel dat het volk reikhalzend uitkijkt naar versoepelingen. “We kijken langzaam iets minder somber naar de toekomst. Maar het is nog heel wankel”, zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans. “Als alle terrassen opengaan, gaan hordes mensen zich weer verplaatsen. Dat heeft ook risico’s. Ik zie het echt als de laatste loodjes, maar je moet niet te vroeg victorie kraaien. Het zou zonde zijn als je nu net iets te vroeg verkeerde dingen doet.”

Lees ook
Was jij je mondkapje niet na ieder gebruik? Zó schadelijk is dat echt

Terrassen én parken vol

Wat het OMT níet begrijpt, is het argument van verschillende burgemeesters om de boel weer open te gooien. “Natuurlijk is het zo dat je op terrassen bijvoorbeeld het afstand houden beter kunt reguleren dan in parken. Maar ik denk dat het een beetje een simplificatie is dat daarmee de drukte in de parken volledig verdwijnt. In non-COVID-19-tijden waren op een mooie dag de terrassen én parken ook vol.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images