Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > OMT adviseert korte lockdown vanwege oplopende coronabesmettingen

OMT adviseert korte lockdown vanwege oplopende coronabesmettingen

OMT adviseert korte lockdown vanwege oplopende coronabesmettingen

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd om “lockdown-achtige maatregelen” te nemen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Tegen de NOS zegt het OMT dat ernstige maatregelen niet te vermijden zijn vanwege de ernstige situatie. 

Korte lockdown

Het OMT adviseert het kabinet om een korte lockdown van zo’n twee weken in te stellen. De precieze uitvoering van deze lockdown is nog onduidelijk, maar het idee is dat evenementen worden gecanceld en instellingen zoals theaters en bioscopen hun deuren moeten sluiten. Ook zouden de sluitingstijden van de horeca kunnen veranderen en zou de groepsgrootte aangepast kunnen worden. Als het aan het OMT ligt blijven scholen wel gewoon open.

Lees ook
Experts doen dringend verzoek: geef extra coronaprik aan ouderen en kwetsbaren vanwege dalende effectiviteit van vaccins

2G-maatregel

De volgende stap na de lockdown zou zijn dat de 2G-maatregel wordt ingevoerd. Dan kunnen mensen geen QR-code meer krijgen als ze getest zijn. Alleen gevaccineerden en recent genezen mensen mogen dan bij horeca, culturele instellingen en andere locaties naar binnen. Ongevaccineerden wordt dan de toegang ontzegt. De 2G-maatregel is omstreden, maar wordt in Duitsland en Oostenrijk al wel toegepast.

Mocht het kabinet toch voor andere coronamaatregelen gaan in plaats van een korte lockdown, dan zijn langdurige, zwaardere maatregelen nodig volgens het OMT. Welke beslissingen genomen worden zijn nog niet duidelijk, morgen volgt een persconferentie met premier Rutte en minister De Jonge.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: NOS | Beeld: Getty Images