Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nieuw OMT-advies weinig opbeurend: ‘Op z’n vroegst pas in maart versoepelingen’

Nieuw OMT-advies weinig opbeurend: ‘Op z’n vroegst pas in maart versoepelingen’

Nieuws & Maatschappij
Nieuw OMT-advies weinig opbeurend: ‘Op z’n vroegst pas in maart versoepelingen’

Inmiddels is het alweer bijna een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland geconstateerd werd en sindsdien is het als een lopend vuurtje gegaan. We weten bijna niet meer beter dan dat we in een lockdown zitten – of dat nou een intelligente, gedeeltelijke of harde is. Dinsdagavond werd duidelijk dat het einde nog lang niet in zicht is. Waar de huidige lockdown tot 19 januari zou duren, is dat intussen met drie weken verlengd tot 9 februari. We willen de moed natuurlijk niet nog verder in je schoenen laten zakken, maar het Outbreak Management Team (OMT) doet dat helaas wel. Het lijkt er namelijk op dat we nog lang niet terug kunnen naar het ‘oude normaal’.

Coronamaatregelen

Maar liefst 6,5 miljoen mensen hoorden gisterenavond de keiharde boodschap van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid): de huidige lockdown wordt nog eens met drie weken verlengd. Dat betekent onder andere dat de horeca en winkels hun deuren nog langer gesloten moeten houden en ook bioscopen, theaters en sportscholen nog dicht blijven. Of de scholen en kinderopvang weer eerder open kunnen, moet nog worden bepaald.

Weer een verlenging?

Als het aantal ziekenhuisopnames niet sneller daalt, bestaat de kans dat de lockdown nógmaals verlengd wordt. In het meest recente advies aan het kabinet schrijft het OMT dat het aantal ziekenhuisopnames en IC-gevallen sinds enkele dagen stabiliseert en zelfs licht daalt, maar om de maatregelen te kunnen versoepelen is er helaas veel meer nodig.

Nog flinke daling nodig

Om van een lockdown naar het niveau ‘zorgelijk’ te kunnen afschalen, moet het aantal ziekenhuisopnames dalen naar veertig per dag en mogen er niet meer dan tien IC-gevallen in hetzelfde tijdsbestek. Momenteel worden er nog zo’n 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en gemiddeld 32,2 op de intensive care.

Lees ook
Flair TV: Kirsten en Nick genieten van een heerlijk, coronaproof uitje (inspiratie!) met de kids

Kanttekening

Volgens de berekeningen van het OMT zou het aantal IC-opnames – in het beste geval – eind februari zakken naar onder de tien en begin maart minder dan veertig coronapatiënten moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat betekent dus dat de kans bestaat dat we tot maart (!) in lockdown zitten. Kanttekening: het seizoenseffect (lees: aspecten als luchtvochtigheid en grondtemperatuur) zijn niet meegenomen in deze berekeningen, dus het zou zomaar kunnen dat het nóg langer duurt voordat de lockdown opgeheven kan worden en de maatregelen kunnen worden versoepeld.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rijksoverheid (@rijksoverheid.nl)

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee