Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Omikron kan leiden tot dubbel zoveel ziekenhuisopnames, extra maatregelen lijken nodig

Omikron kan leiden tot dubbel zoveel ziekenhuisopnames, extra maatregelen lijken nodig

Omikron kan leiden tot dubbel zoveel ziekenhuisopnames, extra maatregelen lijken nodig

Wie de persconferentie deze week heeft gezien zal het niet zijn ontgaan: de stemming is behoorlijk somber. Normaal gesproken peppen Mark Rutte en Hugo de Jonge de boel nog wel wat op met wat moois in het vooruitzicht, nu hadden ze het enkel over het ‘eventueel nog aanscherpen van de maatregelen’.

En dus kunnen we – en vooral de horecabranche en de evenementenwereld – rekenen op een verlenging van de maatregelen. Versoepeld zal er niet snel worden.

Gaat dubbel zo snel

Het komt met name door die nieuwe variant, de omikron. Je zou er gek van worden, maar toch is het waar we mee te maken hebben, bijna 2 jaar na het begin van de coronacrisis. Nog een variant. Weer een andere naam. Weer net een ander virus, dat zich volgens Jaap van Dissel 2 tot 3 keer sneller verspreidt dan het ‘gewone coronavirus’. De omikronvariant kan in potentie leiden tot 600 ziekenhuisopnames en ruim 100 ic-opnames per dag. Dat zei OMT-voorzitter Jaap van Dissel vanochtend in de Tweede Kamer. En dan hebben we dus al gauw een probleem in Nederland.

Bedden vol

‘Het is niet geruststellend’, zeggen experts. Dat is het zeker niet en dat is het al heel lang niet. We zijn inmiddels allemaal wel wat coronamoe. Of we hebben coronastress, omdat onze zaken niet meer lekker lopen. Omdat we elkaar missen. Maar we zijn er nog niet vanaf: tegen omikron werkt boosteren in ieder geval wel. Onderzoekers van de universiteit van Oxford concludeerden recent in een voorlopige studie dat omikron tot een nieuwe infectiegolf kan leiden, ook onder mensen die gevaccineerd zijn.

Kuipers zegt dat de druk op de ziekenhuizen nog steeds erg hoog is. Gisteren lagen er ruim 1100 patiënten op een ic-bed, daarmee is de zorg 100 bedden verwijderd van de huidige maximale capaciteit van 1224 bedden.

Bron: AD | Beeld: Getty