Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Omikron is dominant in Nederland: vooral twintigers testen positief

Omikron is dominant in Nederland: vooral twintigers testen positief

Omikron is dominant in Nederland: vooral twintigers testen positief

Het is bekend geworden dat de nieuwe coronavariant omikron officieel dominant is in Nederland. De meeste mensen die nu besmet raken met corona, zijn besmet met deze nieuwe, besmettelijkere variant. Voornamelijk twintigers testten de afgelopen dagen positief op corona.

Omikron dominant

Omikron is een stuk besmettelijker dan de voorheen dominante deltavariant. De nieuwe coronavariant was dan ook een van de redenen dat het kabinet een harde lockdown heeft ingesteld, om zo de druk op de zorg te beperken, zegt het RIVM. De lockdown lijkt enigszins effect te hebben, want de coronacijfers dalen steeds meer. Vorige week nam het aantal positieve tests af met 11 procent, met in totaal 84.398 besmettingen. Ook de ziekenhuisopnames en IC-opnames daalden lichtelijk.

Hierbij hoort wel een kleine kanttekening, want de omikronvariant was de weken hiervoor nog niet zo wijdverspreid. Het aantal besmettingen zal oplopen nu de omikron variant dominant is, laat het RIVM weten. De omikronvariant lijkt gelukkig mildere klachten tot gevolg te hebben dan andere coronavarianten. Maar helaas werken de huidige coronavaccins ook minder tegen de omikronvariant. Daarom is een boosterprik belangrijk.

Lees ook
Semmy kocht een coronahond: ‘Misschien hebben we te impulsief gehandeld’

Besmettingen twintigers

Met name twintigers raakten de afgelopen dagen besmet met corona. Ongeveer 20 procent van alle besmettingen zijn vastgesteld bij twintigers. Het aantal positieve tests bij tieners en jonge kinderen daalde echter.

Vooral in Amsterdam zijn er momenteel veel coronabesmettingen. Gemiddeld testen 481 mensen positief van elke 100.000 inwoners positief in Nederland, maar in Amsterdam-Amstelland maar liefst 627.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images