Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Voor het eerst code rood voor neerslag: dít zijn de heftigste beelden van het noodweer in Limburg

Voor het eerst code rood voor neerslag: dít zijn de heftigste beelden van het noodweer in Limburg

Voor het eerst code rood voor neerslag: dít zijn de heftigste beelden van het noodweer in Limburg

Het KNMI heeft code rood die in Limburg gold vanwege de hevige regenval afgelopen nacht beëindigd. In de nacht van woensdag op donderdag is het minder hard gaan regenen, al geldt vanwege de wateroverlast nog wel code geel. Het was voor het eerst dat er code rood was afgegeven vanwege de regen en als je de huiveringwekkende beelden ziet, wordt duidelijk dat dat niet overdreven was.

Gevaarlijke situaties

In Zuid-Limburg is de afgelopen tijd bizar veel regen gevallen (lokaal meer dan 100 millimeter). Straten en huizen staan blank en kelders zijn volgelopen. Het wassende water zorgt er voor gevaarlijke situaties. Ook snelwegen zijn ondergelopen, net als het spoor, waardoor ook sommig treinverkeer stilligt. Puin drijft voorbij, maar ook auto’s ‘varen’ hier en daar door de straten.

Gigantisch hoge waterstand

De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel komt ook nóg hoger uit dan woensdag werd verwacht. Rijkswaterstaat en de waterschappen denken dat de Rijn bij Lobith maandag een hoogste stand van ruim 14,5 meter boven NAP zal bereiken en daarna mogelijk nog verder stijgt. Woensdag dacht Rijkswaterstaat nog aan een hoogste stand van tussen de 12 en 13 meter boven NAP.

Binnenblijven

De gemeente Valkenburg waarschuwt mensen om niet door overstroomde straten te lopen en om binnen te blijven. Putdeksels kunnen zijn weggespoeld en in het modderige water is dat niet te zien. Bovendien kan het water vervuild zijn met rioolwater. In het centrum van Valkenburg stond woensdagavond laat al meer dan een halve meter water. Op Twitter circuleren beelden waarop te zien is dat een auto door de straten drijft en door de sterke stroming wordt meegevoerd.

Evacuatie zorgcentrum

Militairen van een brigade uit Oirschot zijn in Valkenburg druk in de weer met de evacuatie van mensen uit woningen en een zorgcentrum. Dat zei een woordvoerder van de brigade donderdagochtend. “De nood is hier aan de man.” De militairen maken gebruik van zware viertonners, die door het hoge water in Valkenburg kunnen rijden en veel mensen tegelijk kunnen vervoeren. “We ondersteunen op die manier de andere hulpdiensten daar en helpen mensen hun huis uit en brengen ze naar het droge.” Op beelden is ook te zien dat hotelgasten met een shovel uit hun hotelraam getild worden.

Geen ‘riviertjes’ meer

De militairen hebben in de nacht van woensdag op donderdag in Elsloo duizenden zandzakken gevuld. Die zijn vervolgens naar kwetsbare plaatsen gebracht langs met name de Geul en de Gulp. Beide riviertjes zijn veranderd in brede stromen, die op veel plaatsen voor overstromingen zorgen. Zo heeft de Geul het centrum van Valkenburg onder water gezet en bedreigt vanaf 11.00 uur de dorpen Meerssen en Bunde.

Knelpunt

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio noemde Valkenburg donderdagochtend “het grote knelpunt” in de hulpverlening. “We richten ons daar vooral op de bewoners”, zei hij. In Valkenburg en het naburige Houthem moeten vierhonderd mensen hun huis uit omdat ze geen stroom hebben. De hotels zitten vol evacués, maar de voedselaanvoer is gestokt. Die ligt stil omdat de vrachtwagens door het hoge water Valkenburg niet meer kunnen bereiken. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei dat nog gezocht wordt naar een oplossing voor de aanvoerproblemen.

Zonder stroom

Zo’n vierhonderd huishoudens die in Valkenburg als gevolg van het hoogwater zonder stroom zitten, moeten elders ondank zoeken. Enexis is niet in staat het probleem op korte termijn op te lossen. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio kunnen de aansluitingen pas hersteld worden als het water helemaal verdwenen is. “En dat kan dagen duren”, zei hij. Tot die tijd krijgen mensen het dringende advies onderdak te zoeken bij familie, vrienden en kennissen. Netbeheerder Enexis meldde eerder dat door het hoge water in Valkenburg ook een stroomstoring is veroorzaakt. Daardoor zitten volgens Enexis 374 huishoudens zonder stroom.

Nog meer regen in aantocht

Hoewel code rood niet langer geldt, is het gevaar en de overlast nog niet geweken. Weer.nl concludeert na het bestuderen van de weermodellen voor donderdag dat de Limburgers nog meer voor de kiezen krijgen. Sommige modellen gaan uit van nog zeker 40 millimeter regen in het getroffen gebied. Volgens andere modellen ligt het zwaartepunt van het noodweer net iets meer naar het westen. Maar ook het oosten van Brabant krijgt nog flink wat neerslag voor de kiezen, net zoals in de afgelopen nacht.

‘Doorbijten’

Intussen trekken er donderdagochtend weer fikse buien over. Lokaal is er 20 tot 40 millimeter neerslag mogelijk. Pas later in de middag en avond verdwijnen de buien uit het zicht. “Het wordt echt nog even doorbijten, elke drup is er één teveel door de totaal verzadigde bodem”, aldus een woordvoerder.

Lees ook
Trek je bikini maar vast aan: dít is wanneer we eindelijk weer zomers weer kunnen verwachten

Code geel

Ook in de rest van het land geldt bijna overal code geel. Ook daar kan veel regen vallen, waarschuwt het KNMI. Op veel plaatsen valt in 24 uur 20 tot 40 millimeter en lokaal kan er meer dan 50 millimeter vallen. Alleen voor de westelijke provincies Zeeland en Zuid- en Noord-Holland, evenals de Waddeneilanden, is geen waarschuwing van kracht.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

https://twitter.com/rechtsehippie/status/1415580450244993024

Bron: ANP, Twitter | Beeld: ANP