Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Drastische maatregelen tegen corona: alle evenementen met meer dan 100 personen afgelast

Drastische maatregelen tegen corona: alle evenementen met meer dan 100 personen afgelast

Drastische maatregelen tegen corona: alle evenementen met meer dan 100 personen afgelast

We mochten geen handen schudden en moesten lichamelijk contact vermijden, maatregelen om het coronavirus te lijf te gaan. De acties leken in het niet te vallen bij de strengere maatregelen die de landen om ons heen treffen en konden dan ook rekenen op de nodige kritiek. In een nieuwe persconferentie is zojuist bekendgemaakt dat Nederland strenger op gaat treden tegen de uitbraak. Dít is de nieuwe situatie.

‘Coronavirus in Brabant niet meer in te dammen’

Op sommige plekken in vooral Noord-Brabant is het niet langer mogelijk het coronavirus “in te dammen”. Daar breekt een nieuwe fase aan, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “De situatie in Nederland is mogelijk aan het kantelen”, ook omdat in Amsterdam en Rotterdam patiënten opduiken van wie onduidelijk is hoe ze zijn besmet.

Veel besmettingen niet bekend

Met name in Brabant, de provincie die vooralsnog het zwaarst is getroffen door het virus, is van veel patiënten onduidelijk hoe ze het hebben opgelopen. Er lijken daar veel verschillende besmettingsbronnen. Dat betekent ook dat er mogelijk nog veel mensen zijn die het virus onder de leden hebben van wie dat niet bekend is, zegt hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel van het RIVM. “Daardoor hebben we niet meer exact grip op wat zich afspeelt.”

Coronavirus maatregelen

Wie in de komende weken een festival, concert of theatershow op de planning heeft staan, heeft dikke pech. Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast, zo heeft premier Rutte zojuist aangekondigd. Het gaat ook om bijvoorbeeld om sportwedstrijden en tentoonstellingen in musea, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad. Ook werkbijeenkomsten in of van bedrijven en volle kantines met dit soort grote aantallen, kunnen niet doorgaan.

Een etentje moet nog kunnen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan.

‘Klachten? Blijf binnen

Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) na overleg van het crisisteam van het kabinet.

‘Werk zoveel mogelijk thuis’

Mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken, stelt het kabinet. Bezoeken aan kwetsbare personen zoals ouderen moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Het Outbreak Management Team (OMT), waarin gezondheidsdeskundigen zitten, heeft deze maatregelen geadviseerd omdat er “nieuwe gevallen zijn die we niet tot de bron kunnen herleiden”, aldus premier Mark Rutte in de persconferentie na het overleg. Dat betekent dat Nederland “niet exact meer grip heeft” op wat zich afspeelt. Bruins roept werknemers in de zorg op gewoon naar het werk te gaan. Alleen als ze koorts hebben, moet zorgpersoneel thuisblijven. Ze moeten geen reizen maken naar het buitenland.

Nog geen reden om scholen te sluiten

Het kabinet ziet nog geen aanleiding om scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na crisisberaad met de meest betrokken ministers en het RIVM. Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan.

Lees ook
Zorgen om uitblijven corona-maatregelen: ‘Over 8 tot 14 dagen zijn we waar Italië vandaag is’

Maatregelen tot 31 maart

De maatregelen gelden voorlopig tot en met 31 maart. In Nederland is inmiddels bij 614 mensen het coronavirus vastgesteld. Het aantal besmettingen steeg met 111, het aantal doden blijft op vijf staan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Still