Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Even een refresher: dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen op een rij

Even een refresher: dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen op een rij

Even een refresher: dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen op een rij

Vrijdagavond was er wederom een nieuwe persconferentie – die overigens een week te vroeg was – en hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge weer nieuwe coronamaatregelen aangekondigd, die vanaf zondag ingaan. We hebben alle maatregelen voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

De restricties en aanpassingen zullen voor drie weken gelden en gaan zondag om 5 uur ‘s ochtends in. Daarnaast gelden de vorige maatregelen óók nog.

1. Zoveel mogelijk thuisblijven

Rutte raadde ons vrijdag sterk aan om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het advies om maximaal vier personen vanaf 13 jaar te ontvangen blijft nog steeds. Ook vraagt het kabinet om zoveel mogelijk zelftests te doen, als je wel op bezoek gaat bij iemand. Daarnaast blijft ook het advies om thuis te werken nog steeds van kracht. “Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.”

2. Avondlockdown

Geen avondklok dit keer (gelukkig), maar wel een avondlockdown. Dat betekent dat “Nederland tussen 17.00 uur en 5.00 uur op slot zal zijn”. Hieronder valt alles: winkels, amateursport, horeca en evenementen. Topsporten mogen wel doorgaan, maar niet met publiek. Natuurlijk mogen essentiële winkels als supermarkten, tankstations en drogisterijen gewoon openblijven tot 20.00 uur. Ook mogen essentiële beroepen zoals medische contactberoepen en dienstverleners hun normale openingstijden aanhouden.

3. Verplicht afstand houden

Vanaf zondag wordt het voor 18-plussers verplicht om weer op anderhalve meter afstand van mensen te blijven. Ook op vaste plekken met een zitplaats, zoals in bioscopen of restaurants. Wanneer je niet op die plek zit, moet je een mondkapje dragen.

4. Onderwijs blijft gewoon open

Het kabinet heeft besloten het onderwijs gewoon open te houden. Wel komen er extra maatregelen zoals afstand houden en looproutes in de gangen. Docenten en leerlingen vanaf groep 6 moeten twee keer per week zelftests doen en moeten in de gang een mondkapje dragen.

Lees ook
Pff: zo lang moet je in quarantaine als je kind corona heeft

Zelfde boodschap

In de persco van 26 november bleven Rutte en De Jonge dezelfde boodschap afgeven. Houd afstand, vaccineer als het kan, en blijf thuis als je klachten hebt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress