Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nergens plek als je wilt bevallen: soms 10 ziekenhuizen bellen tijdens je weeënstorm

Nergens plek als je wilt bevallen: soms 10 ziekenhuizen bellen tijdens je weeënstorm

Nergens plek als je wilt bevallen: soms 10 ziekenhuizen bellen tijdens je weeënstorm

Als je in een grote stad woont en zwanger bent, weet je het vaak al: je moet maar net geluk hebben als je gaat bevallen. Want de meeste ziekenhuizen zitten op de kraamafdelingen overvol. 

Zelfs al woon je zelf op 5 minuten afstand van een goed ziekenhuis in Amsterdam, dan kan het gewoon zo zijn dat je naar Zaandam wordt gestuurd. Of Hilversum. Of nog verder weg. Meestal moet je verloskundige een stuk of 10 ziekenhuizen bellen om te kijken waar er plek is voor jou en je baby.

Te duur

De drukte lijkt groter dan ooit te zijn. Er is weinig gespecialiseerd verplegend personeel te vinden in de grote steden in ons land: dat lijkt het voornaamste probleem te zijn. “Het is een maatschappelijk probleem. Amsterdam is te duur voor verpleegkundigen. Huizen zijn onbetaalbaar geworden. Dat kan de stad zich aanrekenen”, zo zegt hoogleraar verloskunde Eva Pajkrt van Amsterdam UMC. Het salaris van een verpleegkundige helpt daar ook niet aan mee: daardoor is het niet aantrekkelijk om per se in die stad te wonen en te werken. En nog een reden waarom het nu een groter probleem dan ooit is, is dat er  meer vrouwen gemiddeld gezien nu zwanger zijn (of ze zijn net bevallen). Dat heeft uiteraard te maken met de rust die iedereen in de coronatijd kreeg, waardoor er nu sprake is van een kleine babyboom. Maar grote steden kunnen in de ziekenhuizen deze boom helemaal niet aan.

Geen ruggenprik

Ook kun je niet zomaar een ruggenprik krijgen als je bezig bent met je weeën wegpuffen. Niet omdat het niet mag van je verloskundige, maar puur omdat er nergens plek is. ‘Als de anesthesist druk is met een slachtoffer van een ongeluk, dan heeft dat altijd voorrang op een zwangere die moet bevallen en een ruggenprik wenst. Zij moet dus soms uren wachten. Of ze kan helemaal geen ruggenprik krijgen.’

Lees ook
Tessa: ‘Mijn peuters van bijna 3 lopen nog met een speen rond en iedereen vindt daar wat van’

Meer salaris voor verplegers, aub

De oplossing? Sneller naar huis worden gestuurd. Een paar uur na je vaginale bevalling sta je met baby en maxi cosi en al weer op straat. Ook worden vrouwen vaker thuis ingeleid met een ballonetje én ontwikkelt de nieuwe trend rond keizersnedes zich. De fast track section, waarbij vrouwen bij een keizersnede binnen 24 uur weer thuis zijn. Niet ideaal, maar er lijkt geen andere oplossing te zijn. Of het ziekenhuispersoneel meer betalen zodat ze in steden kunnen blijven wonen… Wat ons betreft de beste oplossing, want als iemand het verdient om wat meer te verdienen, dan is het het zorgpersoneel wel. Toch? Hopelijk leest de politiek even mee.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Het Parool | Beeld: Getty Images