Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Het wordt dit weekend wéér warm en zonnig: zo lang kan het nazomerweer aanhouden

Het wordt dit weekend wéér warm en zonnig: zo lang kan het nazomerweer aanhouden

Het wordt dit weekend wéér warm en zonnig: zo lang kan het nazomerweer aanhouden

Bij de herfst denken velen aan regenachtige grauwe dagen, maar wat dacht je van een lekkere nazomer? Want laten we eerlijk zijn, iedereen kan toch genieten van een heerlijke zonnige nazomerdag? Maar wat is nazomerweer eigenlijk en hoelang kunnen we daar van genieten? Wij zochten het voor je uit.

Nazomerweer kun je beschrijven als warm en zonnig weer. Er zit aan nazomerweer geen minimale temperatuur verbonden en daarom is het heel persoonlijk wat voor jou nazomerweer is.

Mooiweerdagen

Mooiweerdagen zijn dagen waarop de zon meer dan de helft van de daglichtperiode schijnt. Ook moet er minder dna 02, mm neerslag vallen en de etmaalgemiddelde temperatuur hoger zijn dan normaal. In september telt De Bilt gemiddeld 5 mooiweerdagen. In oktober zijn dat er 3 en in november maar 1 of 2.  De middagtemperatuur moet hoog genoeg zijn om het nazomerweer te noemen.

Zomerse warmte in de herfst

Alleen in september zijn er nazomerdagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of warmer. In de eerste en laatste 10 dagen van september werd het 100 van de 167 keer zomers warm in De Bilt.

Het is 7 keer eerder zomers warm geworden in de eerste tien dagen van oktober, daarna alleen nog maar één keer op 13 oktober 2018. Op die dag werd het 26,3 graden. De nazomer verdwijnt eind september begin oktober, want de tweede helft van oktober telt geen zomerse dagen meer. Temperaturen rond de 25 graden kun je dan niet meer verwacht.

nazomerweer-in-nederland

De grafiek hierboven laat zien dat tot er in oktober nazomerweer mogelijk is. Zeker als je kijkt naar de records. Het gemiddeld laat wel zien dat de nazomerweer eind oktober uitzonderlijk is. Ook is te zien dat het aantal warme dagen in de herfst langer hoog blijft dan het aantal zomerse dagen. De zone daar tussenin (met temperaturen van 20-25 graden) kan beschouwd worden als de laatste periode met een redelijke kans op nazomerweer.

Niet officieel zomers warm

Een temperatuur van 20 tot 25 graden geeft bij veel mensen een zomers gevoel, maar officieel is het niet zomers warm. Eind juli is en begin augustus is het op de meeste plaatsten gemiddeld zo’n 20 tot 25 graden. in de eerste dagen van oktober is er in het verleden 105 keer een temperatuur van 20 graden gemeten. van de 105 keer werd het 7 keer zomers warm. De tweede helft van oktober van 11 tot en met 20 oktober wordt het nog maar 53 keer warm, veel minder dan in de eerste dagen. In De Bilt wordt het de laatste dagen van oktober nooit zomers warm.

Langere nachten

In de maand oktober neemt de kans om mooi en warm weer steeds meer af. In De Bilt werd het eind oktober nog maar twee keer 22 graden en nooit warmer dan dat. De reden van deze temperatuurwisseling is dat de nachten langer worden en daardoor de zon overdag een langere stand heeft. De zon heeft door de lage stand geen tijd en kracht om de temperatuur te laten stijgen. Bij helder weer zijn de nachten vaak zo koud dat het pas in de middag de temperatuur wat warmer wordt.

Steeds minder kans op nazomerweer in oktober

Temperaturen kunnen in de herfst per dag heel erg verschillen. De ene dag mooi en warm weer, de andere dag regenachtig en grauw. In september is er bij zonnig en warm weer al snel sprake van (na)zomerweer. Temperaturen tussen de 20 en 25 graden, veel zon en zuidelijke wind kan in begin oktober heerlijk nazomerweer opleveren.

Lees ook
Er wordt gevreesd voor zware griepgolf: mensen melden zich weer massaal ziek op het werk

Dit houdt niet lang stand, want midden in oktober zijn de nachten langer en is het zonlicht te zwak voor hogere temperaturen. Eind van oktober heb je eigenlijk geen kans meer op heerlijk warm nazomer weer, maar kan het alsnog lekker zonnig zijn met aangename temperaturen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: weer online | Beeld: Getty Images