Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Mondkapjes werken écht: ruim 50 procent minder kans op corona door dragen mondkapje

Mondkapjes werken écht: ruim 50 procent minder kans op corona door dragen mondkapje

Mondkapjes werken écht: ruim 50 procent minder kans op corona door dragen mondkapje

Volgens een internationale studie blijkt dat het dragen van een mondkapje niet voor niets is. Met het dragen van een mondkapje vermindert de kans op een besmetting met corona met maar liefst 53 procent. 

Mondkapje op

Veel mensen vinden het vreselijk: het dragen van een mondkapje. Maar of je nu fan bent van mondkapjes of niet, je doet er absoluut goed aan om de mondkapjesplicht na te leven en netjes je mondkapje in winkels en het OV te dragen. Onderzoekers schrijven in The British Medical Journal dat mondkapjes echt helpen. De kans op een coronabesmetting is 53 procent minder groot als je een mondkapje draagt, dan wanneer je er geen draagt. De onderzoekers benadrukken dat het dragen van een mondkapje daarom echt noodzakelijk is.

Volgens de onderzoekers is de mondkapjesplicht de meest effectieve maatregel. Maar ook het wassen van je handen en het hanteren van de anderhalve meter-maatregel zijn effectief. “Deze systematische review en meta-analyse suggereren dat verschillende persoonlijke en sociale maatregelen, waaronder handen wassen, het dragen van mondkapjes en afstand houden, verband houden met vermindering van de incidentie van covid-19”, schrijven de onderzoekers. Met de incidentie wordt het relatieve aantal nieuwe coronabesmettingen bedoeld.

Lees ook
Bizar: ‘coronakits’ in omloop om jezelf te besmetten met het coronavirus

Meer onderzoek nodig

Onderzoekers van de University of Edinburgh en de Monash University zijn van mening dat er ook moet worden geanalyseerd wat voor effecten het sluiten van scholen, kantoren en grenzen hebben. En dan niet alleen met betrekking tot coronabesmettingen, maar ook om te kijken wat de negatieve effecten zijn op het welzijn van de bevolking.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images