Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Durf te vragen: moeten we ons zorgen maken om de nieuwe omikron coronavariant?

Durf te vragen: moeten we ons zorgen maken om de nieuwe omikron coronavariant?

Durf te vragen: moeten we ons zorgen maken om de nieuwe omikron coronavariant?

Afgelopen week is er een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt: de omikron variant. Minstens 13 mensen die vrijdag uit Zuid-Afrika zijn teruggekomen, bleken besmet te zijn met deze variant. Maar hoe ernstig is deze nieuwe mutatie van het coronavirus? RTL Nieuws beantwoordt enkele prangende vragen. 

Waarom zijn er veel zorgen over deze coronavariant?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe variant bestempeld als ‘zorgelijk’. Uit onderzoek blijkt dat de omikron variant zich nog sneller verspreid dan andere virusvarianten. Hoogleraar bio-informatica Tulio de Oliveira legt uit dat de omikron variant veel meer verschilt van de andere varianten van het coronavirus. Wat dit voor gevolgen heeft of wat de effecten hiervan zijn, is nog onbekend.

Chantal Reusken, topexpert virologie bij het RIVM, maakt zich wel degelijk zorgen. “We hadden deze variant liever wat langer buiten de deur gehouden. Er zijn natuurlijk al heel veel besmettingen in ons land. Als er dan een besmettelijkere variant rondgaat, moet je extra hard je best doen om de boel onder controle te krijgen en de R-waarde onder de 1 te krijgen.”

Worden mensen zieker van de omikron variant of juist minder ziek?

Helaas is dit allemaal nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend hoe de omikron variant tot uiting komt bij mensen die al eerder zijn besmet met corona. “Er zullen vast zoals bij elke variant mensen zijn die geen symptomen hebben. Maar we moeten dit echt eerst goed onderzoeken”, zegt Reusken. Wel komen er berichten vanuit Zuid-Afrika dat de variant mildere coronaklachten veroorzaakt. Mocht dit het geval zijn, dan is de variant besmettelijker, maar minder schadelijk. En dat zou een positieve ontwikkeling kunnen zijn.

Is de variant al verder verspreid over Nederland?

Er bleken 61 passagiers die terugkwamen uit Zuid-Afrika besmet te zijn met corona. Daarvan waren 13 passagiers besmet met de omikron variant. Deze 13 passagiers zitten momenteel in een quarantaine hotel bij Schiphol. Mensen die uit Zuid-Afrika zijn gekomen, wordt verzocht om zich te laten testen. De kans dat er meer mensen in Nederland besmet zijn met de omikron variant is heel aannemelijk, volgens Reusken.

Helpen de coronavaccinaties tegen de omikron variant?

Viroloog Reusken zegt dat het nog onduidelijk is of de coronavaccinaties ook beschermen tegen de omikron variant. De PCR-test die je bij de GGD kunt doen, geeft het wel aan als je met deze variant van het coronavirus bent besmet. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar of de coronavaccinaties genoeg beschermen tegen deze coronavariant.

Lees ook
Doutzen Kroes weigert vaccinaties, maar ontvangt wel 18.000 euro coronasteun

Moeten er extra coronamaatregelen komen?

De vraag waar iedereen antwoord op wil: zijn er meer maatregelen nodig? Minister De Jonge vindt het nog té vroeg om nieuwe coronamaatregelen aan te kondigen. Maar het is zeker niet uit te sluiten. De nieuwe maatregelen die sinds dit weekend gelden, zijn niet ingesteld op de nieuwe variant. Mocht deze variant veel besmettelijker zijn dan andere varianten, dan is de kans groot dat er maatregelen komen die het aantal contactmomenten verder inperken. Minder bezoek en minder mogelijkheden om buitenshuis dingen te ondernemen, behoren dan tot de mogelijkheden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images