Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Moet je een nieuw coronabewijs aanmaken als je een boosterprik hebt gehad?

Moet je een nieuw coronabewijs aanmaken als je een boosterprik hebt gehad?

Moet je een nieuw coronabewijs aanmaken als je een boosterprik hebt gehad?

Veel zorgmedewerkers en 80-plussers hebben al een uitnodiging ontvangen om een boosterprik te halen. Uiteindelijk zal iedereen uitgenodigd worden voor de boosterprik. Handig om te weten: moet je eigenlijk een nieuw coronabewijs aanmaken als je een boosterprik gehad hebt? Wij hebben het antwoord. 

Coronabewijs boosterprik

De boosterprik is momenteel alleen nog maar beschikbaar voor ouderen boven de 80 en zorgpersoneel. Maar het kabinet is druk bezig met een inhaalslag. Als je eenmaal aan de beurt bent voor de boosterprik, is het wel handig om te weten of je dan nog iets aan je (online) coronabewijs moet veranderen. Volgens de website van de Rijksoverheid wordt je huidige coronabewijs automatisch aangevuld met de extra prik. Je hoeft dus zelf niks te veranderen. Als het goed is staat de nieuwe QR-code in minder dan twee weken in je app geregistreerd.

Mocht je de boosterprik niet willen halen, dan blijft jouw QR-code in Nederland, als je gevaccineerd of hersteld bent, gewoon onbeperkt geldig. Mensen die niet gevaccineerd zijn of niet van corona zijn hersteld, kunnen via Testen voor Toegang gratis een tijdelijk coronatoegangsbewijs krijgen. Onder andere bij culturele gelegenheden en de horeca is een coronatoegangsbewijs verplicht. Wellicht wordt dit verder uitgebreid naar de werkvloer.

Lees ook
Waarom zou je een boosterprik halen, ook al ben je jong en gezond?

QR-code buitenland

Echter is het wel goed om te weten dat reizen door Europa zonder boosterprik op den duur voor problemen kan zorgen. Sommige Europese landen zijn strenger als het gaat om de boosterprik en de geldigheid van een coronabewijs. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld ingevoerd dat alle 65-plussers een boosterprik moeten halen, anders komt het coronabewijs te vervallen. Dit geldt ook voor Nederlandse toeristen die naar Frankrijk willen. In Oostenrijk zijn de regels ook strenger, een vaccinatie is daar maar 9 maanden geldig.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om vaccinatiebewijzen een geldigheidsduur te geven van ‘slechts’ 9 maanden, maar dit is nog niet goedgekeurd. Mocht dit wel gebeuren, dan is een boosterprik nodig om vrij door Europa te kunnen reizen. Mensen die hersteld zijn van corona hebben geluk. Vanaf 11 dagen na de positieve test blijft hun QR-code maar liefst 365 dagen geldig.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images