Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Moeders van turnsters vol ongeloof over terugkeer omstreden coaches: ‘Regelrechte dolksteek in de rug’

Moeders van turnsters vol ongeloof over terugkeer omstreden coaches: ‘Regelrechte dolksteek in de rug’

Nieuws & Maatschappij
Moeders van turnsters vol ongeloof over terugkeer omstreden coaches: ‘Regelrechte dolksteek in de rug’

De misstanden in de turnwereld zijn de afgelopen maanden volop in het nieuws. Meerdere trainers werden beschuldigd van fysieke en psychische mishandeling, en werden daarom eind juli op non-actief gezet of gevraagd om vrijwillig een stap terug te nemen. Niet voor lange duur, want recent werd bekend dat ze hun werk weer mochten hervatten – dat terwijl het onafhankelijke onderzoek pas net is begonnen. Volgens technisch directeur Mark Meijer is dat te verantwoorden, maar de moeders van deze turnsters denken daar heel anders over. In Flair 36 – tot en met morgen in de winkels – delen verschillende moeders voor het eerst hun verhaal. Op Flaironline.nl reageren ze op de laatste ontwikkeling. ‘De turnbond stopt alles wederom in de doofpot.’

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiekbond (KNGU) maakte afgelopen dinsdag bekend dat turncoaches Gerben Wiersma, Frank Louters en Vincent Wevers – die door voormalig topturnsters zijn beschuldigd van fysieke en psychische mishandeling – voorlopig terug mogen keren op de turnvloer. Kortom: ze mogen hun werk gewoon blijven doen. Wat vinden Relinde (70) en Lea (57), die in Flair 36 hun verhaal doen over hun dochters, van dit nieuws?

Relinde: ‘Dit zijn geen trainers die verdacht worden van een pedagogisch foute benadering. We hebben het hier over grove mishandeling’

Relinde Jong (70) is de moeder van Anouk (38) en Lizanne Jong (35). Beiden waren Nederlands kampioen, zaten in het WK-team 1999 en waren lid van het Nederlands Olympisch turnteam voor de Spelen in 2000.

“Deze beslissing is een regelrechte dolksteek in de rug. De huidige turnsters die nu in het Olymisch team zitten, schijnen gezegd te hebben dat zij de dupe zijn geworden van ex-turnsters die hun mond open heeft gedaan. Dat ze daarom niet meer met hun huidige trainers mogen trainen en hun carrière op het spel staat, maar dat is natuurlijk omgekeerde wereld. Het zijn de trainers die fout zitten. De resultaten van het onderzoek naar de mishandelingen worden in december verwacht, en tot die tijd zouden ze niet mogen trainen, maar dat is nu dus terug gedraaid. Volgens de bond zouden de trainers onder streng toezicht komen te staan van een pedagogisch geschoolde waarnemer, maar zelfs na vier weken was er nog niemand gevonden die die taak op zich wilde nemen.”

‘Waar is het toezicht? Waarom grijpt er niemand in?’

“Nu hebben ze bedacht dat Marc Meijer, de technisch directeur van het KNGU ‘zelf af en toe even komen kijken’. Met andere woorden: de slager keurt zijn eigen vlees. Ik vind het schokkend. Dit zijn geen trainers die verdacht worden van een pedagogisch foute benadering. We hebben het hier over grove mishandeling. Dat daar nu zo makkelijk over heen wordt gestapt, is bijna niet te begrijpen.”

“De ex-turnsters worden nu verwezen naar centrum veilige sport, slachtofferhulp en de onderzoekscommissie. Iedereen die zich in de afgelopen jaren al gemeld heeft bij de bond, moet alsnog naar de onderzoekscommissie, want anders telt hun melding niet. Weer moeten die meiden door alle verdriet en emotie heen. Het dossier met de naam Turn onkruid, waarin alle meldingen staan van nu tot jaren terug, is ‘ineens’ zoek. Ik heb ook gehoord dat een ex-turnster in gesprek wilde met de bond over deze praktijken, maar de bond heeft aangegeven dat pas na een Olympische Spelen te willen. Waar is het toezicht? Waarom grijpt er niemand in? Het is wederom één grote doofpot en er is niemand die er iets aan doet.”

Lea: ‘Ik vind het ronduit bizar hoe ze zomaar meer dan honderd slachtoffers in de kou laten staan’

Lea Linders (57) is de moeder van Loes Linders (32). Loes nam deel aan EK’s en WK’s en werd tweede bij het Jeugd Olympisch team. Loes had net als de pupillen van coach Gerrit Beltman te maken met geestelijke en fysieke mishandeling, maar dan bij andere coaches. Om welke trainers het gaat, laat ze liever in het midden.

“Ik vind het niet te geloven dat deze trainers weer gewoon aan het werk mogen. Het enige wat ik kan denken is: ‘Wat moet dit de slachtoffers wederom pijn doen’. Helaas is het de KNGU die hier wederom niet zijn verantwoordelijkheid neemt. Zoals al die jaren hiervoor ook al het geval was. Ik vind het ronduit bizar hoe ze zomaar meer dan honderd slachtoffers in de kou laten staan, en erger nog: een trap na geven.”

“De enige oplossing zoals ik die zie is: alles en iedereen eruit. Bond, én trainers die hun handen vies hebben gemaakt aan fysieke en psychische spelletjes. Allemaal moeten ze opstappen, en daarna kan er weer begonnen worden, met een schone lei.”

Waarom mogen de omstreden trainers weer aan het werk?

Dat de beslissing is genomen om de in opspraak gekomen trainers hun werk te laten hervatten, doet volgens Meijer recht aan de slachtoffers. “Dat probeer ik in ieder geval uit te stralen”, verdedigde hij dinsdag het KNGU-besluit bij een persmoment op Papendal. “Het doet ook recht aan de olympische turnsters, die weer de zaal in kunnen met hun coach. Natuurlijk geeft dit spanning en discussie, maar wij nemen verantwoordelijkheid voor de huidige ploeg.”

Voorwaarden

De KNGU verbindt wel voorwaarden aan het hervatten van het topsportprogramma. Zo moeten turnsters zelf in een verklaring aangeven met welke coach ze willen trainen, moet diegene worden goedgekeurd door het Instituut Sportrechtspraak (ISR) en moet iedereen verplicht op een centrale locatie in Nijmegen trainen.

Veel boosheid

Meijer sprak volgens NU.nl de afgelopen tijd veel met de turnsters en merkte dat er veel boosheid was over het besluit om het topsportprogramma stop te zetten. “Het begon met verdriet en verbazing en eindigde met boosheid. Er kwam vooral een enorme overlevingsdrang naar boven. Ze dachten: ik moet er hoe dan ook voor zorgen dat ik met mijn eigen coach naar de Spelen kan gaan.”

Lees ook
Ellen’s dochters werden slachtoffer van turncoach Gerrit Beltman: ‘Ik word misselijk als ik aan hem denk’

Noodoplossing

Hoewel bijvoorbeeld olympisch kampioene Sanne Wevers weer met haar in opspraak geraakte vader Vincent Wevers mag trainen, is de gedupeerde turnploeg niet écht tevreden met de handreiking van de turnbond. Zij hadden het liefst gezien dat ze hun oude trainingsgewoontes weer op konden pakken. “De sporters kiezen hier niet voor, zij wilden terug naar de oude situatie. Dit is een noodoplossing. Het was voor hen in ieder geval geen optie om in aanloop naar de Olympische Spelen met een andere coach te trainen”, aldus Meijer. “De turnsters zijn nu tevreden dat ze weer kunnen trainen met hun eigen coach, maar dit betekent ook dat ze weer uit hun eigen vertrouwde omgeving weg moeten en naar Nijmegen gaan. Ik kan niet zeggen dat ze daar blij mee zijn.”

In Flair 36 vertellen Lea (57), Relinde (70) en Ellen (65) voor het eerst hun verhaal over hun dochters die slachtoffer zijn geworden in de turnwereld. Deze editie ligt tot en met 8 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Bron: Flair 36, NU.nl

Shoppen is altijd een goed idee