Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Bijna tien jaar cel in hoger beroep: ‘Moeder móet Sharleyne wel van flat gegooid hebben’

Bijna tien jaar cel in hoger beroep: ‘Moeder móet Sharleyne wel van flat gegooid hebben’

Nieuws & Maatschappij
Bijna tien jaar cel in hoger beroep: ‘Moeder móet Sharleyne wel van flat gegooid hebben’

In 2015 ‘viel’ Sharleyne (8) van de tiende verdieping van een flat in Hoogeveen. Moeder Hélène J. werd er van verdacht haar naar beneden te hebben gegooid, maar werd in 2018 door de rechtbank in Assen vrijgesproken. In een hoger beroep is de moeder maandag wél schuldig bevonden en moet bijna tien jaar de cel in.

‘Het kan niet anders’

J. is veroordeeld tot negen jaar en negen maanden celstraf voor de dood van haar dochter Sharleyne, dit jaar zes jaar geleden. Het gerechtshof in Leeuwarden gaat uit van doodslag. Volgens het hof kan het niet anders dan dat J. Sharleyne naar beneden heeft gegooid. Voor voorbedachten rade – en daarmee moord – zien de rechters geen bewijs.

‘Val niet aannemelijk’

Sharleyne werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 levenloos gevonden onderaan een flat in Hoogeveen. Ze woonde met haar moeder op de tiende verdieping. Het hof vindt het, net als het OM, niet aannemelijk dat het achtjarige meisje zou zijn gevallen, al dan niet door slaapwandelen, of gesprongen.

Drie maanden aftrek

Na de vrijspraak van de 41-jarige moeder in 2018 ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep en eiste opnieuw een celstraf van tien jaar. Die straf vindt het hof passend, maar haalt er drie maanden vanaf gezien de lange duur van het proces.
Ze moet de vader van het meisje een schadevergoeding betalen van 20.000 euro, meldt RTV Drenthe.

J.’s verklaring

J. zei vorige maand bij het hof zich weinig te kunnen herinneren. Ze was wakker geworden door tocht van een openstaand raam, verklaarde ze. Vervolgens zag ze buiten haar enige kind onderaan de flat liggen. Toen kreeg ze een black-out, aldus J. Ze werd buiten in verwarde toestand en met veel drank op aangehouden. Ze was toen onderweg naar een auto, niet naar Sharleyne.

Lees ook
Hoger beroep van start: wordt eíndelijk duidelijk hoe Sharleyne (8) tien verdiepingen naar beneden kon vallen?

Stiefvader dwong vervolging af

Aanvankelijk werd de zaak geseponeerd. Toen de stiefvader van Sharleyne via een gerechtelijke procedure alsnog vervolging had afgedwongen, werd het onderzoek voortgezet en J. in 2017 opgepakt. J. was maandag niet aanwezig bij de uitspraak.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

moeder sharleyne

Bron: ANP |Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee