Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Het is een misverstand dat gevaccineerden net zo goed in het ziekenhuis belanden als ongevaccineerden

Het is een misverstand dat gevaccineerden net zo goed in het ziekenhuis belanden als ongevaccineerden

Het is een misverstand dat gevaccineerden net zo goed in het ziekenhuis belanden als ongevaccineerden

Momenteel liggen er meer dan 500 coronapatiënten op intensive care’s in Nederlandse ziekenhuizen. Maar volgens Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, is het een misverstand dat gevaccineerden “net zo goed in het ziekenhuis terechtkomen” als ongevaccineerde mensen.

Misverstand gevaccineerden

Van der Toorn laat aan krant AD weten dat dit misverstand echt de wereld uit geholpen moet worden. Hij benadrukt dat de vaccins absoluut noodzakelijk zijn. Gezonde mensen die gevaccineerd zijn, belanden immers amper in het ziekenhuis, zegt Van der Toorn. Dit is niet het geval voor de ongevaccineerden. Veel ongevaccineerde coronapatiënten zijn tevens een stuk jonger dan de gevaccineerden. “Ongevaccineerden die in het ziekenhuis liggen zijn gemiddeld twintig jaar jonger: rond de vijftig, in plaats van rond de zeventig.’’

De verhouding van ongevaccineerde patiënten en gevaccineerde patiënten in de ziekenhuizen is ongeveer 50-50. Volgens Van der Toorn is dit echter geen goed argument om wantrouwig te zijn over vaccinaties. “Stel: van de honderd mensen zijn negentig mensen gevaccineerd en tien niet. Van allebei die groepen liggen er vijf in het ziekenhuis. Dan lijkt dat 50-50, maar is het bij de ene groep vijf op de tien en bij de andere groep vijf op de negentig.”

Tekst gaat verder onder de foto.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RTL Nieuws (@rtlnieuws)

Lees ook
Wat zijn precies de regels rondom quarantaine voor jou en je huisgenoten? Wij leggen het uit

Gevaccineerde mensen op de IC

De gevaccineerde mensen die wél op een IC terecht komen, zijn meestal mensen met onderliggend lijden. “De mensen die gevaccineerd in ons ziekenhuis liggen, hebben bijna allemaal wat. Ze hebben een afweerstoornis, denk aan transplantatiepatiënten, nierfunctiestoornissen of ernstig overgewicht. Óf het zijn mensen van 75 met hartlijden, longlijden, of mensen die anderszins een zwakkere gezondheid hebben.” Deze mensen zijn kwetsbaarder voor corona dan gezonde mensen die zich hebben laten vaccineren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images