Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Minder werken voor hetzelfde salaris? In dít land kan het

Minder werken voor hetzelfde salaris? In dít land kan het

Minder werken voor hetzelfde salaris? In dít land kan het

Minder werken, zonder een verschil te zien op je salarisstrookje? Dat klinkt je natuurlijk als muziek in de oren, maar als een realistisch scenario klinkt het allerminst. Toch is deze regel na langdurig onderzoek doorgevoerd in IJsland, en dat is niet zonder reden.

Onderzoek werkweek

Een werkweek bestaat voor velen uit 40 uur. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar een vijf-daagse werkweek is voor veel mensen de standaard. IJslandse onderzoekers besloten te kijken of dit wel de beste formule is voor een succesvol werkleven. En wat bleek? Minder werken werpt veel meer vruchten af.

Minder werken, meer succes?

Om dit te onderzoeken mochten 2500 gelukkige participanten van 2015 tot 2019 meedoen aan een onderzoek naar een kortere werkweek. Het onderzoek werd gefinancierd door de IJslandse overheid. De geluksvogels hoefden voor dit onderzoek deze hele periode maar 35 of 36 uur te werken, in plaats van de standaard 40 uur.

Lees ook:

Minder kans op een burn-out? Probeer dan elke dag 6 minuten te lezen

Betere balans

En wat bleek? Door minder te werken, werden er veel minder burn-outs geconstateerd. Ook gaven de deelnemers aan minder stress te hebben, en lieten ze weten een betere balans te ervaren tussen werk en hun privéleven door de meer vrije uren per week. Met slechts vijf uur meer per week, merkten ze zich algeheel beter te voelen.

Productiever

En terwijl je misschien denkt dat het werk eronder zou lijden, bleek het tegendeel waar te zijn. De participanten kregen hetzelfde werk gedaan in minder tijd, en in sommige gevallen werden de deelnemers zelfs productiever en succesvoller door het mindere werken. Dit onderzoek heeft ervoor gezorgd dat 86 procent van de IJslanders nu de optie heeft gekregen om minder uren te maken per werkweek, zónder erop achteruit te gaan op financieel gebied. Goed voorbeeld doet volgen, dus wellicht dat deze regel ook in andere landen doorgevoerd gaat worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images