Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Maandag start de meteorologische lente: met dít weer trappen we het seizoen af

Maandag start de meteorologische lente: met dít weer trappen we het seizoen af

Maandag start de meteorologische lente: met dít weer trappen we het seizoen af

Na temperaturen ver onder nul, een hoop sneeuw en zelfs schaatsen op natuurijs trakteerden de weergoden ons op een heerlijk voorproefje op de lente. In nog geen week tijd schoten de temperaturen omhoog en tot op de dag van vandaag kunnen we genieten van temperaturen die richting de 20 graden gaan. Vanaf déze dag zakt het kwik weer, maar aanstaande maandag begint ook alweer de meteorologische lente. Met wat voor een weer gaan we die van start?

Meteorologische vs. astronomische lente

We horen je denken: de lente begint toch pas eind maart? Als we het over de astronomische lente hebben, dan klopt dat inderdaad. Hierbij wordt rekening gehouden met de stand van de zon om te bepalen wanneer de seizoenen van start gaan. Meteorologisch gezien beginnen jaargetijden altijd op dezelfde datum. Voor de lente is dat op 1 maart, de zomer begint drie maanden later op 1 juni en zo verder.

Zo, weer wat geleerd. Dan gaan we terug naar het weer. Want gaan we de meteorologische lente zonnig of juist koud van start dit jaar? De voorspellingen zien er in ieder geval veelbelovend uit.

Heerlijke start meteorologische lente

Na vandaag zakken de temperaturen dan misschien wel weer, maar van slecht weer hoeven we zeker nog niet te spreken. Integendeel, de temperaturen blijven overdag rond de 10 graden liggen en je regenjas kan voorlopig in de kast blijven hangen. Volgens Weeronline begint de meteorologische lente dan ook droog en zal de zon zich regelmatig laten zien. Het belooft op 1 maart zo’n 10 tot 11 graden te worden op de meeste plaatsen; in het zuidoosten kan het met 12 graden nog iets zachter worden. In het Waddengebied wordt het met zo’n 8 graden juist iets kouder dan op andere plekken, wat te maken heeft met het vrij koude zeewater dat eromheen ligt. Hoe dan ook: temperaturen rond een graad of 8/9 zijn heel gebruikelijk begin maart.

Prima vertoeven

De eerste dag van de meteorologische lente belooft dus zacht te verlopen, maar hoe ziet de rest van de week eruit? Als we de voorspellingen mogen geloven, blijft de kans op regen klein en zullen er flinke perioden met zon zijn. Het wordt elke dag zo’n 9 tot 13 graden, met de hoogste temperaturen in het zuiden en zuidoosten. ‘s Nachts kan het overigens wel fris worden en is er landinwaarts ook kans op vorst.

Lees ook
Nog even maximaal genieten: tot déze dag blijft het weer lenteachtig en warm

Weer lente 2021

In 2020 begon alle corona-ellende, maar werd de pijn gelukkig wél enigszins verzacht met mooi lenteweer. Hoe dichterbij het seizoen komt, hoe nieuwsgieriger we natuurlijk worden hoe het weer dit jaar wordt. Kunnen we opnieuw genieten van warme zonnestralen en stralende dagen? Dít zijn de verwachtingen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline.nl | Beeld: Getty Images