Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Na jaren is Emma niet meer populairste meisjesnaam, Frenkie en Lio maken hun opmars

Na jaren is Emma niet meer populairste meisjesnaam, Frenkie en Lio maken hun opmars

Na jaren is Emma niet meer populairste meisjesnaam, Frenkie en Lio maken hun opmars

Afgelopen jaar was niet Emma, maar Julia de populairste meisjesnaam van Nederland. Emma stond twee jaar lang bovenaan de lijst, opgesteld voor de Sociale Verzekeringsbank, maar deze is nu naar plek drie gezakt. Voor jongens blijft Noah het populairst, maar Frenkie en Lio zijn aan een opmars bezig. 

Populaire babynamen

Er werden vorig jaar 177.473 baby’s geboren: 90.943 jongens en 86.530 meisjes. De populaire jongensnaam Noah werd nog 138 keer vaker gekozen dan in 2020. Afgelopen jaar noemde maar liefst 945 ouders hun zoon Noah. Verder stonden op het lijstje Lucas, Sem, Daan en Levi. En kozen 753 ouders er afgelopen jaar voor om hun dochter Julia te noemen. De naam Julia daarmee de populairste meisjesnaam. Gevolgd door Mila, Emma, Nora en Olivia.

Weinig verandering

Er is in de namenlijst dus niet veel veranderd. De helft van de jongensnamen stond tien jaar geleden namelijk ook op deze lijst. En bij de meisjesnamen blijven Emma, Julia en Sophie ook al lange tijd populair. Gerrit Bloothooft, naamkundige van de Universiteit van Utrecht, verwacht dat er na 25 jaar, een nieuwe generatie, pas verandering te zien zal zijn in de lijst. Veranderingen in populariteit gaan nou eenmaal niet zo snel.

Internationaal

“De nummer één bij de jongens is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al tien jaar de dienst uit. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven”, zegt Bloothooft.

Lees ook
Déze babynamen passen perfect bij het sterrenbeeld van je kindje

Belangrijke invloed

Maar ook bekende namen uit de sport- en entertainmentwereld lijken behoorlijk invloed te hebben. Vorig jaar werden er 450 jongens met de naam Max geboren. Daarnaast ook 171 Lio’s (ook de naam van de zoon van Lil’ Kleine), 122 Mika’s, 113 Frenkies en 90 Damians (ook de naam van de zoon van Sylvie Meis). Vorig jaar werd de naam Lio nog maar 85 keer gekozen, en Frenkie slechts 80 keer.

Verschillen per provincie

Ook noemt Bloothooft het opvallend dat ‘oudtestamentische en korte namen in trek zijn’. Denk bijvoorbeeld aan Sem, Levi, Saar en Sara. Maar ook zijn de verschillen per provincie erg groot. In Groningen zijn Daan en Sophie het meest gekozen. In Utrecht zijn dat Noah en Olivia. En in Zeeland Johannes en Julia.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: GettyImages