Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wat heftig: 12-jarig meisje in België overleden aan corona

Wat heftig: 12-jarig meisje in België overleden aan corona

Wat heftig: 12-jarig meisje in België overleden aan corona

Het aantal overleden coronapatiënten in België is opgelopen tot 705. Onder hen is volgens de gezondheidsautoriteiten ook een meisje van twaalf jaar. Dat is, gezien het feit dat er vooralsnog alleen vijftigplussers bezweken aan het virus, behoorlijk schrikken.

Jong sterfgeval coronavirus

Volgens viroloog Steven Van Gucht is het overlijden van het jonge meisje, maandag, “uitzonderlijk”. De toestand van het meisje ging plotseling hard achteruit na drie dagen koorts. “We willen onze diepe steun betuigen”, zei hij. “Waarom het soms misloopt, weten we niet. Dit moet van geval per geval onderzocht worden.”

Jongste sterfgeval Nederland

De meeste mensen die in Nederland aan het coronavirus overleden, waren 80 tot 84 jaar oud (26 procent), een kwart was 85 tot 89. Bijna een vijfde is 75 tot 79 jaar oud. De jongste Nederlandse coronapatiënten die stierven waren 50 tot 54 (4 in totaal, 0,6 procent). Deze cijfers zijn van 28 maart.

De laatste cijfers

Het aantal Nederlandse overledenen door het coronavirus is dinsdagmiddag opgelopen met 175. In totaal heeft het virus in ons land nu zeker 1039 mensen het leven gekost, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM krijgt de sterftecijfers van de GGD’en in het land. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. In de eerste plaats worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Daar komt bij dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.

Verschillende aantallen

“Werkelijke aantallen zijn hoger dan gerapporteerd. Dat geldt ook voor de sterfgevallen”, bevestigt een woordvoerster van het RIVM. Het is onbekend hoe groot die zogeheten onderrapportage is. In ziekenhuizen zullen niet snel besmettingen onopgemerkt blijven. Mensen die met ernstige luchtwegklachten worden opgenomen, worden standaard getest op het coronavirus.

Lees ook
Evelyne (43) heeft corona: ‘Dit virus bewijst hoe dun het laagje beschaving van de meeste mensen is’

Ziekenhuisopnames

Het RIVM signaleert dat in Noord-Brabant de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames doorzet. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg waren juist relatief veel ziekenhuisopnames. Er zijn dinsdag 722 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan maandag werd gemeld: toen ging het om 507 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest, is 4712. Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 845. In totaal zijn er nu 12.595 besmettingsgevallen bekend.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock