Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > ME’ers, ruiters en arrestatieteams krijgen voorrang bij het halen van een boosterprik

ME’ers, ruiters en arrestatieteams krijgen voorrang bij het halen van een boosterprik

ME’ers, ruiters en arrestatieteams krijgen voorrang bij het halen van een boosterprik

Goed nieuws voor alle ME’ers, ruiters en arrestatieteams. Zij krijgen namelijk voorrang bij het halen van een boosterprik. Politiechef Willem Woelders vertelt dat ze zo hopen iedereen van de politie inzetbaar te houden.

“Een prik is nodig, want het ziekteverzuim is op dit moment veel hoger dan aan het begin van de coronacrisis”, aldus Woelders.

Booster

ME’ers, ruiters en arrestatieteams krijgen ook dit keer prioriteit bij het halen van een boosterprik. “We hebben wel belang bij zo snel mogelijk boosteren en gelukkig is die prioritering opnieuw gehonoreerd door de minister”, zegt de politiechef. “De rest van de collega’s gaat gewoon mee in de normale boostercampagne die nu plaatsvindt.”

Ziekmeldingen

Over het ziekteverzuim vertelt Woelders: “Aan het begin van de crisis lag het ziekteverzuim rond de vijf tot zes procent. Dat was redelijk uniek en lager dan vóór corona. We zitten bij sommige eenheden nu rond de tien procent.” Volgens de politiechef melden veel agenten zich ziek, omdat ze besmet zijn met het coronavirus of omdat ze in quarantaine zitten. Binnen de politie zijn de officiële besmettingscijfers niet bekend. “Ik sluit ook niet uit dat de mentale vermoeidheid bij sommige mensen toeslaat,” aldus Woelders.

Drukste nacht van het jaar

Bij de afdeling crisisstaf van de Nationale Politie, die de jaarwisseling voorbereidt, staat Woelders aan het hoofd. Voor de politie is deze nacht verreweg de drukste nacht van het jaar. Bij de jaarwisseling worden alle eenheden maximaal opgeschaald. “We zullen met alle eenheden massief aanwezig zijn met collega’s op straat”, zegt de politiechef. Wellicht dat er vanwege het vuurwerkverbod minder akkefietjes zullen zijn.

Lees ook
Coronavaccinatie kan mogelijk leiden tot tijdelijke menstruatieproblemen

Capaciteit

De politie is direct na de jaarwisseling alweer bezig met het jaar erop. Willem Woelders: “Aan het begin van het jaar houden we er in de planning al rekening mee dat we rondom de jaarwisseling meer mensen inzetten dan op een reguliere dag. Dit jaar staat die capaciteit wel enorm onder druk, omdat coronamaatregelen en persoonsbeveiliging ook prioriteit kregen. Het is een wankel evenwicht.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda | Beeld: Getty Images