Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Sneller ziek: wist je dat ook je kat en hond meeroken?

Sneller ziek: wist je dat ook je kat en hond meeroken?

Sneller ziek: wist je dat ook je kat en hond meeroken?

Vandaag 4 oktober is het Dierendag en geven we extra veel liefde en snacks aan onze huisdieren. Maar wist je dat je jouw huisdier ook een groot plezier doet door te stoppen met roken? 

Meeroken ongezond voor je huisdier

Op Dierendag verwennen we vaak ons huisdier met een nieuw speeltje of een paar extra snacks. Maar het blijkt dat huisdieren er ook baat bij hebben als hun baasjes stoppen met roken. Meeroken is behoorlijk ongezond voor huisdieren, zowel honden als katten. Huisdieren die rokende baasjes hebben, hebben namelijk meer kans op ooginfecties en allergieën, maar ook meer kans op longkanker en neuskanker. Dit komt omdat dieren niet alleen rook inademen, maar ook zichzelf likken. Zo komen de schadelijke stoffen vande rook en as uiteen sigaret terecht in de maag en longen van je kat of hond, legt longarts Wanda de Kanter uit.

De gevolgen van meeroken zijn dus vergelijkbaar voor dieren als voor mensen. Honden met een lange snuit hebben extra pech, omdat hun grote neus meer schadelijke stoffen opvangt. “Honden met lange neuzen, zoals labradors en dobermanns, lopen daardoor 2,5 keer meer kans op neuskanker”, zegt De Kanter. Ook huisdieren die niet buitenshuis komen, zoals bepaalde katten, lopen meer kans op infectieziekten, kanker en allergieën als hun baasje binnen rookt.

Lees ook
#Stoptober: waarom een e-sigaret ongezonder is dan je denkt

Tijd om te stoppen met roken

Rokende baasjes hebben vanwege hun rookverslaving dus de kans dat hun huisdier vroegtijdig komt te overlijden door de effecten van roken. Zocht je dus nog een redenen om te stoppen met roken tijdens Stoptober, dan is dit wel een extra goede reden. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je trouwe viervoeter! En als je de verleiding echt niet kan weerstaan, rook dan in de buitenlucht buiten het bijzijn van zowel mensen als je huisdieren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash