Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Meer vrouwen in de Tweede Kamer? Waarom je níet voor de eerste de beste op de lijst moet gaan

Meer vrouwen in de Tweede Kamer? Waarom je níet voor de eerste de beste op de lijst moet gaan

Meer vrouwen in de Tweede Kamer? Waarom je níet voor de eerste de beste op de lijst moet gaan

Vandaag is het zover: dé dag van de Tweede Kamerverkiezingen is aangebroken. Ben je nog altijd een zwevende kiezer en weet je nog niet op welke partij je gaat stemmen? Gelukkig zijn er een hoop tools die je kunnen helpen om de knoop door te hakken. Naast dat je kunt kiezen voor een bepaalde partij, heb je ook de keuze op wíe je gaat stemmen. Dat hoeft namelijk helemaal niet de lijsttrekker te zijn. Meer vrouwen in de Tweede Kamer? Flair legt met liefde uit hoe je met jouw stem een steentje bij kunt dragen.

Meer vrouwen in de Tweede Kamer

Momenteel wordt slechts 31 procent van de Tweede Kamer bezet door vrouwen. Daar moet verandering in komen en het mooie is: dat kán ook. Er staan namelijk meer vrouwen dan ooit op de lijst om op te stemmen, waaronder een aantal lijsttrekkers. Als je je hard wil maken voor meer vrouwen in de Tweede Kamer, is het overigens wel belangrijk om slim te stemmen en niet zomaar de eerste de beste in het rijtje aan te kruisen. Dankzij haar hoge positie bemachtigt zij vaak toch al een plek in de Tweede Kamer. Het stemmen op bijvoorbeeld een vrouwelijke lijsttrekker zorgt dus niet per se voor meer vrouwen in de politiek.

Lager in de lijst

Niet de eerste vrouw in het rijtje dus, maar op welke breng je dan wél je stem uit? Het is belangrijk om wat verder naar beneden te zakken in de lijst; die vrouwen hebben jouw stem hard nodig. Door op een van hen te stemmen, kan het aandeel van vrouwen in de Tweede Kamer wél stijgen. Daarbij is het belangrijk om naar de peilingen te kijken; deze schatten in hoeveel zetels iedere partij ongeveer krijgt. Aan de hand hiervan kun je zien welke vrouw zonder jouw stem misschien géén plek in de Tweede Kamer zal krijgen.

Lees ook
In ‘GTST’ én in de Tweede Kamer? Op déze BN’ers kun je op 17 maart stemmen

Stappenplan stemmen op een vrouw

Wil je weten op wie je moet stemmen als je meer vrouwen in de Tweede Kamer wil zien? Hieronder vind je een handig stappenplan om te bepalen bij welke naam je vandaag het vakje rood moet kleuren.

  1. First things first: allereerst kies je natuurlijk op welke partij je wil stemmen. Dit kun je – als je de knoop nog moet doorhakken voor jezelf – eventueel bepalen middels een van de vele hulptools.
  2. Check de peilingen om te zien hoeveel zetels jouw partij volgens de schattingen krijgt.
  3. Stem vervolgens op de vrouw die daar nét onder valt. Voorbeeld: wordt er verwacht dat jouw partij acht zetels krijgt, kijk dan vanaf de achtste persoon in de lijst op welke vrouw je kunt stemmen. Staat er direct boven de denkbeeldige stippellijn óók een vrouw? Ook voor haar wordt het nog spannend, dus zij kan jouw stem ook goed gebruiken. Samen staan we sterk!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Stem op een vrouw, Harper’s Bazaar | Beeld: Getty Images