Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Meer dan 13.000 aangiftes van cybercrime: online criminelen helaas moeilijk op te sporen

Meer dan 13.000 aangiftes van cybercrime: online criminelen helaas moeilijk op te sporen

Meer dan 13.000 aangiftes van cybercrime: online criminelen helaas moeilijk op te sporen

Online criminaliteit is een groot probleem in Nederland. Het afgelopen jaar werden er meer dan 10.000 aangiftes gedaan van cybercrime. De slachtoffers blijven met geldproblemen en een groot schuldgevoel achter. Het oppakken van daders is echter heel lastig. 

Cybercrime

Tot en met november 2021 werden er circa 13.000 aangiftes gedaan van cybercrime. Mensen raken soms tienduizenden euro’s kwijt door online oplichters, waardoor ze flink in de problemen komen. Daarnaast hebben veel slachtoffers last van een schuldgevoel en schaamte, wat uiteindelijk ook kan leiden tot psychische problemen, vertelt Jolise Stol, cybercrime-expert bij Slachtofferhulp, in een interview met NOS.

De meest bekende manier van online oplichting is WhatsAppfraude. WhatsAppfraude is een manier van oplichting waarbij je een appje krijgt van een bekende die vertelt dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft. Vervolgens wordt gevraagd om geld, omdat diegene in geldnood zit. Allerlei smoesjes worden gebruikt om geld af te troggelen, bijvoorbeeld door door te vertellen dat ze vanwege een boete krap bij kas zitten en dus de huur niet kunnen betalen. De persoon die heeft geappt is echter niet een bekende, maar een oplichter. Veel mensen sturen geld op door op een linkje te klikken en zijn het geld vervolgens kwijt. Van een dader ontbreekt ieder spoor.

Lees ook
Opgebiecht: ‘Uit geldnood heb ik de verzekering opgelicht’

Politieonderzoek

Slachtoffers durven vaak niet te vertellen dat ze zijn opgelicht. Door geen aangifte te doen, wordt het nog lastiger om online criminelen op te pakken. Online criminaliteit is veelvoorkomend, maar onderzoeken ernaar kosten veel tijd. Voor de politie is het daarom bijna onmogelijk om daders op te pakken.

De politie probeert wel de werkwijze van online oplichters te verstoren, maar de politie wil ook graag meer samenwerken met grote bedrijven. De privacywetgeving staat echter vaak in de weg. Daarnaast leren politieagenten steeds meer over digitale vaardigheden. Ook zijn er diverse campagnes die waarschuwen voor cybercrime.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images