Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Baal je van de verlaagde maximumsnelheid? Wedden, straks ben je juist snéller thuis

Baal je van de verlaagde maximumsnelheid? Wedden, straks ben je juist snéller thuis

Nieuws & Maatschappij
Baal je van de verlaagde maximumsnelheid? Wedden, straks ben je juist snéller thuis

De kogel is door de kerk: het kabinet gaat de maximumsnelheid op snelwegen definitief verlagen van 130 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur. Betekent dit dat we in de toekomst langer over de reis naar ons werk doen? Verrassend genoeg… niet.

Slow spits?

De maximumsnelheid op alle Nederlandse snelwegen waar nu 130 wordt gereden, gaat omlaag naar 100 kilometer per uur. Tussen 7 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends mag er nog wel 130 worden gereden, maar van en naar het werk moeten we onze snelheid dus aanpassen. Na het nieuws zijn veel mensen direct aan het rekenen geslagen, met – qua reistijd – weinig opbeurende uitkomsten.

Botsingen

Onterecht, zo schijnt. Deze snelheidsverlaging zorgt er namelijk níet voor dat je straks later thuis bent. Doordat iedereen straks maximaal 100 kilometer per uur rijdt, is de kans op botsingen kleiner. Daar heeft onderzoeksinstituut SWOV aanwijzingen voor. Dit komt onder andere doordat het verschil in snelheid tussen auto’s en vrachtwagens minder groot wordt. Doordat er straks waarschijnlijk minder aanrijdingen zijn, zijn er ook weer minder opstoppingen en dus minder file’s.

Lees ook
November wordt file-horrormaand: déze rijbaan is de beste keus

Files

Daarnaast rijden automobilisten bij een lagere maximumsnelheid ook met een constantere snelheid waardoor de doorstroming beter zal zijn. De tijd die je in de toekomst dus niet in de file staat, maakt de tijd die je verliest met de snelheidsverlaging weer goed.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De gesprekken gisteravond met mensen uit de bouw en vandaag met boeren laten zien dat de problemen rond stikstof en PFAS iedereen raken. Het is belangrijk om te luisteren naar de knelpunten die zij tegenkomen in de dagelijkse praktijk, maar ook inspirerend om de oplossingen te horen die zij zelf hebben bedacht. Deze onderzoekt het kabinet ook serieus. Zo komen we samen stap voor stap verder. Vanmorgen presenteerde ik met ministers Carola Schouten, Cora van Nieuwenhuizen en @stientjevanveldhoven de eerste maatregelen om natuur te herstellen en woning- en wegenbouw weer vlot te trekken. Met dit pakket daalt op korte termijn de neerslag van stikstof in de natuur. Deze maatregelen laten zien dat er geen taboes zijn om tot een oplossing te komen. Maar we zijn er nog niet. We werken ondertussen hard verder aan een pakket bronmatregelen. En we werken samen met provincies en gemeenten aan gebiedsgerichte aanpak. In het kort luiden de maatregelen als volgt: ➡ Overdag een verlaging van de maximale snelheid op autosnelwegen naar 100 km/u ➡ Aanpassing in de samenstelling van veevoer in de veehouderij ➡ Noodwet om een aantal grote projecten, bijvoorbeeld het versterken van dijken, die zo belangrijk zijn voor de veiligheid van ons land, door te laten gaan ➡ Uitbreiding van eerder aangekondigde warme sanering van varkenshouderijen Niemand vindt dit leuk maar hier speelt een groter belang. Het is nodig om te voorkomen dat Nederland op slot gaat en dat banen onnodig verloren gaan.

Een bericht gedeeld door Mark Rutte (@minpres) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee