Je bent hier: Home > Nieuws > Let op en voorkom boetes: maximumsnelheid op sommige trajecten al eerder omlaag naar 100

Let op en voorkom boetes: maximumsnelheid op sommige trajecten al eerder omlaag naar 100

Nieuws
Let op en voorkom boetes: maximumsnelheid op sommige trajecten al eerder omlaag naar 100

Het kabinet besloot in november de maximumsnelheid overdag terug te brengen naar 100 kilometer per uur op wegen waar nu sneller mag worden gereden. De snelheidsverlaging wordt genomen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Op maandagochtend 16 maart moeten alle borden zijn aangepast, waarna direct de nieuwe snelheden gelden. Maar let op: er wordt al eerder begonnen met het plaatsen van de nieuwe borden en de nieuwe regels gaan in zodra het bord zichtbaar is voor automobilisten. Opletten, dus.

Nieuwe maximumsnelheid geldt al eerder

De nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt op sommige Nederlandse wegen al vanaf vrijdagochtend 13 maart. Zodra de borden zichtbaar zijn, moeten automobilisten zich aan de nieuwe snelheidslimiet houden. Veel nieuwe borden zullen al in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 maart worden onthuld, laat Rijkswaterstaat dinsdag aan NU.nl weten.

Boetes uitgedeeld zodra nieuw bord staat

Het kabinet maakte eerder bekend dat de snelheidsverlaging op 16 maart zou ingaan. Maar zodra de nieuwe borden zichtbaar zijn, kunnen automobilisten al worden bekeurd als zij zich niet aan de maximumsnelheid houden. “Op maandagochtend 16 maart moet de operatie voltooid zijn”, aldus de zegsvrouw. “Maar de nieuwe snelheden gaan in op het moment dat het bord zichtbaar is voor de automobilisten. In de praktijk betekent dit dus dat op sommige wegen de nieuwe snelheden al vanaf vrijdagochtend gelden.”

Megaoperatie

De woordvoerder kan niet zeggen om welke trajecten het gaat. “Het plaatsen van meer dan vierduizend nieuwe borden binnen vier dagen is een megaoperatie zoals we die nog niet eerder voorhanden hebben gehad”, legt ze uit. “Toen een paar jaar geleden de 130 kilometer-trajecten werden ingevoerd, konden we de borden in een aantal fasen omwisselen.” Rijkswaterstaat kan ook niet zeggen hoeveel van de ruim vierduizend borden er inmiddels al zijn geplaatst. “Maar we liggen op schema”, vat ze samen. “Als het zo doorgaat, zijn we maandagochtend klaar, zoals verwacht.” Sinds eind vorig week hebben honderden medewerkers van Rijkswaterstaat al nieuwe borden en hectometerpaaltjes geplaatst. Hier zitten nu nog hoezen overheen, die vanaf donderdagavond 12 maart worden verwijderd.

Lees ook
Baal je van de verlaagde maximumsnelheid? Wedden, straks ben je juist snéller thuis

Miljoenenproject

De hele operatie kost 19 miljoen euro. De snelheidswijziging wordt doorgevoerd om de stikstofuitstoot in Nederland terug te dringen. Door de uitstoot in het verkeer te verlagen, krijgt de bouw meer ruimte om projecten te hervatten. De maximumsnelheid gaat overal terug naar 100 kilometer per uur, behalve tussen 19.00 en 6.00 uur.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee