Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wordt ‘s werelds grootste mysterie na 13 jaar opgelost? Duitser verdacht in verdwijningszaak Maddie McCann

Wordt ‘s werelds grootste mysterie na 13 jaar opgelost? Duitser verdacht in verdwijningszaak Maddie McCann

Wordt ‘s werelds grootste mysterie na 13 jaar opgelost? Duitser verdacht in verdwijningszaak Maddie McCann

In 2007 was de wereld volledig in de ban van de verdwijning van de driejarige, Britse Madeleine McCann, die in het niets leek te zijn opgelost in een populair vakantieoord aan de Portugese kust. Ondanks een eindeloos groot onderzoek en meerdere verdachten onder wie zelfs haar ouders, bleef het mysterie onopgelost. Nu, dertien jaar later, is er plotseling een nieuwe verdachte in beeld en lijkt de waarheid dichterbij dan ooit. Lees hier alles wat je wil weten.

Duitser verdacht in verdwijningszaak

Het gaat om een Duitse man van 43 jaar oud. Christian Brückner is in 2017 veroordeeld voor kindermisbruik en het bezit van kinderporno. Een rechtbank in de Duitse stad Braunschweig legde hem toen een gevangenisstraf op van een jaar en drie maanden. Het onderzoek dat leidde tot die veroordeling begon in 2014. Justitie heeft daar nog geen details over vrijgegeven. De man heeft zijn straf inmiddels uitgezeten, maar zit nu vast voor andere misdrijven. Volgens lokale media is hij eind vorig jaar in Braunschweig veroordeeld tot zeven jaar cel voor de verkrachting van een 72-jarige Amerikaanse in 2005 in Praia da Luz. Dat vonnis is nog niet definitief.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Belangrijke ontwikkeling

De Britse en Duitse politie spreken woensdag van een “belangrijke ontwikkeling” in de vermissingszaak van McCann. De verdachte zou tussen 1995 en 2007 met tussenpozen gewoond hebben in het gebied waar de peuter verdween. Ook deed hij verschillende klusjes en werkte hij enige tijd in de horeca. Volgens de Duitse recherche zou hij in het verleden betrokken zijn geweest bij zedenmisdrijven tegen kinderen. Hij leefde onder meer van inbraken in vakantieoorden.

Tijd om te spreken

De politie wil iedereen spreken die meer weet over de verdachte. “Misschien weet u iets of bent u op de hoogte van sommige dingen die hij heeft gedaan. Of misschien heeft hij u in vertrouwen verteld over de verdwijning van Madeleine”, zegt onderzoeksleider Mark Cranwell in een verklaring. “Er zijn meer dan dertien jaren verstreken en uw loyaliteit kan zijn veranderd. Deze persoon zit in de gevangenis, dus het is tijd om naar voren te komen”. De Britse politie benadrukt niet te weten of het meisje nog in leven is.

Verdachte auto’s

De verdachte zou iets te maken hebben met twee auto’s die mogelijk een verband hebben met de verdwijning. De voertuigen, een Jaguar XJR6 en een oude Volkswagen T3 Westfalia, zijn in beslag genomen door de Duitse politie. De Jaguar zou een dag na de vermissing zijn overgeschreven naar een andere eigenaar. Daarnaast zou hij op de avond van de verdwijning zijn gebeld door telefoons uit de buurt van Praia da Luz, het gebied waar de destijds driejarige McCann op vakantie met haar ouders verbleef.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Ontelbare vraagtekens

Vooral de Britse pers besteedt nog altijd veel aandacht aan deze zaak, mede door de ouders van het meisje die hun zoektocht naar hun dochter nooit hebben opgegeven. Er werden al eerder verdachten aangehouden die vervolgens weer vrij werden gelaten. Ook de ouders van Madeleine, Gerry en Kate McCann, waren een tijd verdacht. Er hebben zich verder de wildste verhalen rond gedaan over het lot van de verdwenen peuter. Zo werd onder meer gedacht dat Maddie nog steeds in leven was en ‘gestolen’ en opgevoed was door zigeuners. Ook zijn er dikwijls afbeeldingen verspreid van hoe Maddie er vandaag de dag uit zou zien en zijn er diverse mensen die beweren haar gezien te hebben.

‘We gaan er vanuit dat Maddie dood is’

Toch komt de Duitse politie vandaag met het bericht ervan uit te gaan dat Maddie niet meer in leven is. “Wij gaan er vanuit dat het meisje dood is”, aldus een woordvoerder van het OM in Braunschweig donderdag. Justitie beschouwt het onderzoek nu als een moordonderzoek en de verdachte is dan ook aangemerkt als ‘moordverdachte’. Duitse opsporingsambtenaren hadden de man al eerder in het vizier. Na een tv-uitzending over de verdwijning in 2013 gebeurde dat voor het eerst. De informatie was niet voldoende voor een onderzoek, zei justitie toen. Ook in 2017 kwam er een aanwijzing naar de man maar ook die was niet voldoende. Het is niet duidelijk welke nieuwe informatie nu opnieuw naar de man heeft geleid.

Nachtmerrie van iedere ouder

Maddie McCann verdween op 3 mei 2007 uit een appartementencomplex in het Portugese Praia da Luz. Haar ouders zaten op dat moment in het restaurant van het complex, op een korte loopafstand van hun vakantieappartement.  Toen ze terugkwamen, was Madeleine spoorloos. De Portugese politie noemde het misdrijf een ontvoering. De ouders klaagden meteen dat de politie onzorgvuldig te werk ging en wendden zich tot de media. Ze riepen iedereen op te helpen zoeken naar Madeleine. Ze kregen in die wanhopige oproep steun van onder anderen topvoetballers David Beckham en Cristiano Ronaldo.

Lees ook
Nú op Netflix: 8-delige docuserie over verdwijning Maddie McCann

Omstreden Netflix-docuserie

In maart 2019 verscheen op Netflix een serie over de verdwijning van Madeleine. De ouders waren er fel op tegen, omdat dit het politieonderzoek zou kunnen belemmeren. Ze zijn blijven hopen dat Madeleine nog ergens als tiener zou worden aangetroffen. De BBC meldde dat de Britse politie vorige maand voor het eerst in al die jaren geen geld meer voor het onderzoek zou krijgen. Er zijn al tientallen miljoenen uitgegeven aan het tot nu toe vruchteloze onderzoek.

De trailer van de docuserie uit 2019:

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP