Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > 2,9% van de besmettingen in de horeca, toch moeten ze misschien wéér dicht: eens of oneens?

2,9% van de besmettingen in de horeca, toch moeten ze misschien wéér dicht: eens of oneens?

2,9% van de besmettingen in de horeca, toch moeten ze misschien wéér dicht: eens of oneens?

Helaas is de horeca is waarschijnlijk wéér de dupe bij de nieuwe coronamaatregelen. Met de persconferentie van morgenavond in het vooruitzicht sprak Flair met restauranteigenaar Billy van der Lans van restaurant Vuur in Baarn. Hoe ervaart een jonge ondernemer de zoveelste gevolgen van de coronatijd? 

Het OMT adviseert het kabinet om strengere en ingrijpende maatregelen door te voeren. Toch zijn er een hoop vraagtekens bij het 2G-beleid. Zo kun je bijvoorbeeld positief getest alsnog met een QR-code een restaurant of club binnenkomen. Daarnaast worden op dit moment de meeste besmettingen veroorzaakt door studenten en zijn de meeste besmette personen tussen de 12-14 jaar oud, maar blijft het onderwijs wel gewoon open. 

De nieuwe maatregelen zouden betekenen dat alleen gevaccineerden of mensen die hersteld zijn van COVID-19 een toegangsbewijs voor de horeca kunnen krijgen. Alleen testen is niet meer genoeg. Ook raadt het OMT aan om de bioscopen en theaters twee weken dicht te doen, groepsgrootte aan te passen en de horeca (opnieuw) eerder te sluiten. Over de laatste maatregel spraken we Billy van der Lans.

2,9% van de besmettingen worden in de horeca opgelopen en toch zijn jullie morgenavond in de persconferentie waarschijnlijk weer de dupe, hoe kijken jullie daar tegen aan?

“Ik vind het voornamelijk heel erg jammer, maar ik ben niet boos. Veel mensen in Nederland zijn boos, maar dat heeft naar mijn idee niet veel zin. Ik ben wel erg teleurgesteld, maar we moeten het gewoon echt met z’n allen gaan doen. Ik ben als restaurateur natuurlijk niet de enige, ook de theater- en evenementenbranche worden weer getroffen.

In de maanden november en december staan er altijd veel feestelijke etentjes gepland: kerstdiners, eindejaar diners en kerstborrels. Alles wordt nu stuk voor stuk geannuleerd. Mijn mailbox ontploft en de telefoon staat roodgloeiend van annuleringen. Veel bedrijven vinden het niet meer verantwoord en dat begrijp ik heel goed. Maar het is natuurlijk ontzettend vervelend, laat dat duidelijk zijn.”

Sinds september is de QR-maatregel voor de horeca ingegaan, hoe ervaren jullie deze maatregel op de werkvloer?

“Wij controleren echt iedereen, we geven het zelfs aan in de mailbevestiging van reserveringen. Tot op heden hebben wij hier weinig tot geen problemen mee gehad. Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor een zaak je hebt. Ik zit in een dorp waar heel veel mensen gevaccineerd zijn. Mijn gastenbestand is denk ik voor 95% gevaccineerd. De kroegen zullen er waarschijnlijk wat meer problemen mee hebben.

Ik heb het natuurlijk liever niet, want het kost mij extra personeel. Als restaurant wil je gastvrij zijn en dat wordt afgenomen wanneer je mensen vraagt om een QR-code te laten zien. Het gaat een beetje tegen het gastvrije principe in. Maar als dat is wat wij moeten doen om een steentje bij te dragen, dan hoef ik daar geen seconde over na te denken.”

Wat zou voor jullie de ideale situatie zijn, rekening houdend met corona?

“Op dit moment controleren wij iedereen en zorgen wij ervoor dat niet het hele restaurant bomvol zit. Er wordt goed afstand gehouden en we hebben overal desinpfectiepompjes staan. Dit alles werkt voor ons erg goed.”

Wat is jullie plan, mochten jullie dicht moeten gaan? Denk je dat jullie weer dicht moeten, gezien er ook wordt gesproken over een nieuwe lockdown van 2 weken? 

“Ik denk niet dat we morgen gelijk moeten sluiten, maar dat we al om 22:00 uur dicht moeten. Natuurlijk niet erg gezellig als je om 22:00 al moet stoppen met je kerstborrel of diner. We moeten de situatie eigenlijk gaan omdraaien. Het overkomt ons steeds dat we weer dicht moeten, maar laten we het nu eens voor zijn. De handen in één slaan.  Boos worden gaat ons sowieso niet helpen. Voor nu wachten we eerst morgen af.”

Lees ook
OMT adviseert korte lockdown vanwege oplopende coronabesmettingen

Wat zou jij doen als je Mark Rutte mocht adviseren?

“Meer constructieve gesprekken aangaan. Gesprekken om te kijken hoe we het met z’n allen kunnen doen. Dat ligt ook een beetje aan de horeca. Er zijn heel veel boze mensen die op Twitter of LinkedIn losgaan, dat vind ik niet zo constructief. Daarnaast irriteert het mij dat de boosterprikken nodig zijn, maar ook dat deze prikken nog niet in gang zijn gezet. Landen om ons heen doen het al wel, maar Nederland loopt weer een beetje achter de feiten aan. Ik vind dat we als horeca proactiever moeten zijn, maar dat geldt ook voor de overheid.

Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: laten we het met elkaar gaan doen. We kunnen gaan wachten tot de overheid het gaat oplossen of met maatregelen komt, maar laten we het proberen voor te zijn. Het probleem ligt nu vooral bij de ziekenhuizen, dus laten we proberen ze te steunen. Ik ben van plan verse gezonde maaltijden naar ziekenhuizen te brengen om de ziekte-uitval te verminderen. Laat bijvoorbeeld Beter Bed goede (en meer?) bedden neerzetten. We moeten onszelf afvragen: hoe kunnen we nou zorgen dat dit niet meer gaat gebeuren. Zelf initiatief nemen en proberen de zorg te  ontlasten. Laten we kijken of we nog een keer met heel Nederland de schouders eronder kunnen zetten.”

Beeld: Getty Images