Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Geweldig: leeuwen blijven definitief in Artis, geldschieters financieren nieuw verblijf

Geweldig: leeuwen blijven definitief in Artis, geldschieters financieren nieuw verblijf

Geweldig: leeuwen blijven definitief in Artis, geldschieters financieren nieuw verblijf

Artis heeft twee geldschieters gevonden voor een nieuw verblijf voor de drie leeuwen die eerder naar Frankrijk zouden verhuizen. “Met deze historische schenking is het vertrek van de dieren nu definitief afgewend. Het nieuwe verblijf wordt de komende jaren gerealiseerd, tot die tijd zijn de leeuwen te zien in hun huidige – te kleine en verouderde – verblijf”, meldt de Amsterdamse dierentuin.

Bijna naar Frankrijk

Artis was voor de coronacrisis van plan een nieuw onderkomen voor de leeuwen te bouwen, aangezien het huidige niet meer voldoet. Door de crisis was daar geen geld meer voor, waarop werd besloten tot de verhuizing van de twee leeuwinnen en een mannelijke leeuw naar Frankrijk. Begin februari meldde Artis dat de leeuwen toch in Amsterdam zouden blijven omdat het Franse park dat de dieren zou overnemen, zich had teruggetrokken.

Anonieme geldschieters

Artis-directeur Rembrandt Sutorius is verheugd dat er nu zekerheid is over de toekomst van de leeuwen: “We zijn ontzettend blij te kunnen melden dat twee partijen, die anoniem wensen te blijven, het benodigde bedrag voor het nieuwe leeuwenverblijf aan Artis schenken. Het is heel bijzonder dat deze particulieren contact met ons hebben opgenomen met als doel om de leeuwen te behouden. Zonder hen was dit onmogelijk en was Artis een toekomst tegemoet gegaan zonder leeuwen.”

Vijf jaar onder de pannen

Een woordvoerder van de dierentuin zegt dat de geldschieters het nieuwe leeuwenverblijf en de zorg voor de komende vijf jaar voor de dieren financieren. Over de hoogte van de schenking doet Artis geen mededelingen. Eerder waren de kosten voor de bouw van een nieuw leeuwenverblijf op 4,5 miljoen euro geraamd.

Lees ook
Tranen: historische dierentuin Artis moet noodgedwongen afscheid nemen van leeuwen

Tekort van 18 miljoen euro

Ondanks de financiering van het leeuwenverblijf door de twee geldschieters, kijkt de dierentuin tegen een tekort aan van ongeveer 18 miljoen euro. De steuncampagne voor de dierentuin heeft ruim 1,3 miljoen euro opgeleverd. Voor het wegwerken van de tekorten is echter nog steeds veel (overheids)steun nodig, meldt de dierentuin. “Het is ontzettend fijn dat Artis gebruik kan maken van de verschillende regelingen als de NOW, TVL en de specifieke dierentuinregeling. Toch is er meer overheidssteun nodig om het enorme tekort weg te werken. Hiervoor blijven we in gesprek met de gemeente Amsterdam en de Rijksoverheid.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ARTIS (@artis.amsterdam)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ARTIS (@artis.amsterdam)

Bron: ANP | Beeld: ANP