Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Supertof: lancering bemande raket Elon Musk vanuit Nederland vanavond met blote oog te zien

Supertof: lancering bemande raket Elon Musk vanuit Nederland vanavond met blote oog te zien

Supertof: lancering bemande raket Elon Musk vanuit Nederland vanavond met blote oog te zien

Voor de Verenigde Staten begint vandaag een nieuw tijdperk. Het land gaat voor het eerst in bijna tien jaar zelf mensen in een baan rond de aarde brengen. Dat gebeurt met een compleet nieuwe ‘raket’ van Tesla-troublemaker Elon Musk. Op zich natuurlijk al een vet verhaal, maar het wordt nog specialer. De ‘Crew Dragon’ is vlak na de lancering in het Amerikaanse Florida vanuit Nederland namelijk met het blote oog te zien.

Dikke middelvinger

De Verenigde Staten zijn nu al jaren afhankelijk van aartsrivaal Rusland. Dat is als enige land in staat om mensen naar het internationale ruimtestation ISS en terug te brengen. Eén zitplaats kostte de Amerikanen zo’n tachtig miljoen. De laatste bemande Amerikaanse vlucht was in juli 2011. Toen landde de laatste spaceshuttle, Atlantis. De piloot was Douglas Hurley. De nu 53-jarige astronaut zit komende week óók aan boord van de nieuwe capsule die naar het ISS gaat. Zijn reisgenoot is Bob Behnken (49), die in 2008 en 2010 ook al in het ISS verbleef en toen zes ruimtewandelingen uitvoerde.

Als in een futuristische film

Het ruimtevaartuig waar Hurley en Behnken in zitten is de Crew Dragon. Dat is gebouwd door SpaceX, het bedrijf van de excentrieke (en net vader geworden van het kind met de gekste naam ooit) zakenman Elon Musk. Hij is ook de man achter autobouwer Tesla en betaaldienst PayPal. De capsule wordt niet met knoppen en schakelaars bediend, maar met moderne touch screen-schermen die ze zelfs met hun handschoenen kunnen bedienen.

Ruimtetoerisme

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA betaalt SpaceX voor de vlucht. Er staan al twee andere vluchten gepland. Later dit jaar moeten drie Amerikanen en een Japanner met een Crew Dragon naar het ISS gaan, en volgend jaar twee Amerikanen, een Rus en een Fransman. In 2021 of 2022 maken vier ruimtetoeristen een reisje met een Crew Dragon.

Een halve eeuw niemand op de maan

Tegelijk werken de Verenigde Staten aan hun grote doel. Over vier jaar moeten er weer Amerikanen rondlopen op de maan. Daarvoor bouwt het land samen met Europa een ander vaartuig, de Orion. Eind volgend jaar moet die zijn eerste testvlucht maken. De capsule moet onbemand naar de maan en terug vliegen. In 2022 of 2023 moeten voor het eerst mensen met een Orion naar de maan vliegen, eromheen draaien en veilig terugkeren. De laatste keer dat mensen zo ver weg de ruimte in gingen, was in 1972.

Meekijken vanuit Nederland

En dan nu het leukste voor ons, gewone stervelingen in Nederland. Als de lancering van de capsule Crew Dragon woensdagavond volgens plan verloopt, kunnen Nederlanders het ruimtevaartuig kort met het blote oog waarnemen. Ruim twintig minuten na vertrek zal de capsule in een paar minuten langs Europa zoeven. Nederlanders hebben rond 22.56 uur de gelegenheid om de capsule letterlijk als een stip aan de horizon te zien. Astronauten Bob Behnken en Doug Hurley bevinden zich dan boven het noorden van Frankrijk. Volgens het KNMI is er vanavond sprake van een heldere hemel, aangezien de laatste wolken aan het einde van de middag opklaren. De kans dat het tweetal zichtbaar is, is dus groot.

Lees ook
BBQ all day, every day! Het wordt een zonnige week met een (éxtra lang) zomers warm weekend

Kleine slag om de arm

De lancering, waarbij van een Falcon 9-raket wordt gebruikgemaakt, staat gepland voor 16.33 uur (22.33 uur Nederlandse tijd). Bij slecht weer wordt de lancering echter uitgesteld. Er zou een kans van zestig procent op ongunstige weersomstandigheden zijn. Fingers crossed dus, want hóe tof is het om dit live te kunnen zien?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Giphy, iStock