Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Krijgen we ooit nog een witte kerst in Nederland? ‘We raken die ware winters kwijt’

Krijgen we ooit nog een witte kerst in Nederland? ‘We raken die ware winters kwijt’

Krijgen we ooit nog een witte kerst in Nederland? ‘We raken die ware winters kwijt’

Niets zo romantisch als op Eerste Kerstdag je gordijnen opendoen en dan een wit landschap zien. Sneeuw is prachtig en zéker rond de kerstdagen. Maar krijgen we ooit nog een witte kerst in Nederland, of is die tijd voor altijd voorbij? 

Vanwege de alsmaar oplopende klimaatverwarming lijkt de kans steeds kleiner te worden dat het eind december al sneeuwt in ons land.

Vergeet het maar

We raken de echte barre winters kwijt, stellen meteorologen. Het klimaat is in heel Europa in de afgelopen tien jaar drastisch veranderd. De aarde warmt op en dat gaat in rap tempo door. De kans op sneeuw en vorst wordt daarom elk jaar kleiner en als het al sneeuwt in Nederland, is het vaak pas in januari of februari. Niet meer in december.

Officieel is er pas sprake van een witte kerst wanneer er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek wordt gemeten van tenminste één centimeter. Dit is sinds 1901 – het begin van de metingen – slechts acht keer voorgekomen. We hebben gewoon steeds minder witte dagen in ons land. Als er een pak ligt en blijft liggen, is dat inmiddels bijzonder te noemen. Sneeuw bleef dertig jaar geleden op gemiddeld 19 dagen liggen, tegenwoordig is het gemiddeld nog maar 10 dagen wit.

Dreaming

We kunnen dit jaar maar beter rekenen op een natte kerst: dat is passender bij het Hollandse weerbeeld van nu. Grijs, regenachtig en een graad of 10: het zou zomaar gewoon het weerbeeld kunnen zijn van Kerstmis 2021. Jammer. Maar voor wie nog hoop houdt: blijf vooral dreamen over die white Christmas.

Lees ook
Sorry, we hebben slecht nieuws: waarschijnlijk zitten we nog twee jaar met corona opgescheept

Bron: KNMI | Beeld: Getty Images