Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zielig: kreeften en krabben lijden pijn als ze levend worden gekookt

Zielig: kreeften en krabben lijden pijn als ze levend worden gekookt

Zielig: kreeften en krabben lijden pijn als ze levend worden gekookt

Onderzoekers hebben bewezen dat kreeften, octopussen en krabben pijn kunnen ervaren. Het blijkt uit onderzoek dat deze schaaldieren en weekdieren zeker wel gevoel hebben en dus pijn kunnen lijden, bijvoorbeeld als ze levend worden gekookt. 

Krabben en kreeften lijden pijn

Onderzoekers van de London School of Economics vonden sterk bewijs dat krabben, kreeften en octopussen wel degelijk pijn kunnen ervaren. Deze dieren hebben complexe zenuwstelsels en hersenen en reageren op een vergelijkbare manier op pijn als mensen. Helaas voor deze dieren worden ze vaak gezien als een delicatesse en eten mensen ze graag.

Krabben en kreeften worden vaak levend gekookt zonder dat ze verdoofd zijn, zodat ze daarna bereid kunnen worden voor een maaltijd. Dit gebeurt in veel restaurants nog gewoon. In Zwitserland is het sinds 2018 verboden en in Groot-Brittanië worden deze dieren na aanleiding van het onderzoek opgenomen in de dierenbeschermingswetgeving.

Weg met levend koken

In Nederland is er geen wetgeving rondom het onverdoofd koken van deze dieren. Stichting Wakker Dier is het hier niet mee eens. “We beschermen zoogdieren en vogels in de wetgeving, maar alle andere dieren niet. Levend koken is ontzettend inhumaan, het zou verboden moeten worden”, meent directeur Anne Hilhorst. Het is een gekke gedachte dat we deze dieren gewoon levend koken, alsof ze geen gevoel hebben, vindt Hilhorst.

Ook de Dierenbescherming wil dat er per direct gestopt wordt met het niet-verdoofd koken van krabben en kreeften. De dieren lijden hier enorm onder. “Omdat een kreeft vrij groot is en een dik pantser heeft, duurt het tenminste dertig seconden voor de kreeft dood is. Je ziet dan ook dat de kreeft reageert op de hitte door te proberen om te ontsnappen”, legt een woordvoerder uit.

Lees ook
Sneller ziek: wist je dat ook je kat en hond meeroken?

Interpretatie van pijn

Gert Flik, emeritus hoogleraar dierfysiologie, heeft zo zijn vraagtekens bij het begrip ‘pijn’. Hij is van mening dat je bewustzijn nodig hebt om een pijnlijke prikkel te interpreteren. Hij vindt dat die niet aanwezig is bij krabben, kreeften en octopussen. Al geeft hij ze liever het voordeel van de twijfel. “Als je de dieren wil doden om ze op te eten, doe dan alles wat mogelijk is om ongemak te vermijden”. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren eerst een elektroshock te geven voor ze de pan in gaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: Getty Images