Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Volgens de laatste voorspellingen wordt komende winter ‘de koudste in jaren’

Volgens de laatste voorspellingen wordt komende winter ‘de koudste in jaren’

Volgens de laatste voorspellingen wordt komende winter ‘de koudste in jaren’

Het typische herfstweer is begonnen en de temperatuur wordt steeds ietsje kouder, de zomer is nu echt klaar. De Amerikaanse weerdienst NOAA vermeldt na het bekijken van de lange termijn voorspellingen een grote verrassing. Volgens Dominik Jung van Wetter.net wordt het komende winter een van de koudste winters in jaren.

Of het gaat sneeuwen kunnen we nog niet met zekerheid zeggen. Desondanks voorspellen de weermannen maar al te graag de temperaturen. Het is een echte trend geworden.

Koudste winter

Jung vertelt dat de afgelopen jaren weerdienst NOAA alleen maar milde winters heeft voorspeld. In december en februari waren de temperatuurvoorspellingen ongeveer 2 tot 3 graden boven het 30-jarige klimaatgemiddelde. Echter blijkt dat dit jaar anders te zijn. Er is namelijk in de lange termijn voorspellingen een afwijking te zien.

De temperaturen zouden in de aankomende december, januari en februarimaand nog helemaal volgens het gemiddelde zijn. De temperatuur komt dan 2 tot 3 graden lager te liggen mochten de voorspellingen uitkomen. Dit zou betekenen dat de winter van 2021 de koudste winter in jaren wordt. Of we dan ook een witte kerst krijgen kan Jung jammer genoeg nog niet zeggen.

Lees ook
Er wordt gevreesd voor zware griepgolf: mensen melden zich weer massaal ziek op het werk

Lagedrukgebied

De lage temperaturen worden veroorzaakt door een lagedrukgebied dat boven beide polen hangt, ook wel de polaire vortex of de polaire vortex split genoemd. Dit lagedrukgebied komt vaak in de herfst op en verdwijnt weer richting de lente. Het heeft gevolgen wanneer de polaire vortex gaat verplaatsen over de aardbol. Door de verplaatsing verandert het weer. De arctische lucht zorgt ervoor dat de natte weersomstandigheden plaatsmaakt voor ijskoude temperaturen. Op het moment dat de polaire vortex zich niet uitbreidt is er meer kans op regen. Volgens langer termijn voorspellingen is er een grote kans dat de polaire vortex gaat uitbreiden. Mocht deze voorspelling uitkomen dan zorgt dat voor lagere temperaturen in de wintermaanden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: skiinformatie.nl | Beeld: Getty Images