Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Code rood voor de dag van Oranje: viering Koningsdag officieel afgelast wegens coronavirus

Code rood voor de dag van Oranje: viering Koningsdag officieel afgelast wegens coronavirus

Code rood voor de dag van Oranje: viering Koningsdag officieel afgelast wegens coronavirus

De viering van Koningsdag op 27 april in Maastricht is definitief geschrapt vanwege het nieuwe coronavirus dat wereldwijd én in ons land razendsnel om zich heen grijpt. De gemeente Maastricht en de provincie Limburg hebben dat maandag bekendgemaakt.

Geen koninklijk bezoek in Maastricht

Hoewel Koningsdag pas plaatsvindt op 27 april en de afgekondigde maatregelen vooralsnog duren tot en met 6 april, hebben de gevolgen een dergelijk grote impact op de voorbereidingen, dat het programma niet gerealiseerd kan worden zoals beoogd, laat de gemeente Maastricht weten. “De uitnodiging aan de koning en zijn familie om Koningsdag in Maastricht samen met de regio Zuid-Limburg te vieren blijft uiteraard staan, maar dan op een later moment.”

Alles gecanceld

De koninklijke familie zou door het centrum van de Limburgse hoofdstad wandelen. Het bezoek zou om 11.00 uur aankomen bij de Sint Servaasbrug en dan langs de Vissersmaas, Het Bat, de Graanmarkt, het Onze Lieve Vrouweplein en de Bredestraat naar het Vrijthof wandelen. Ook het Koningsdagconcert in Maastricht, dat op 6 april zou worden gehouden, gaat niet door.

Met een oranjetompouce op de bank?

Wat de virusuitbraak verder betekent voor de viering van Koningsdag is nog niet duidelijk. Wel werd vorige week werd al het eerste grote festival op 27 april afgelast, Kingsworld. Zojuist is ook bekendgeworden dat het grootse 538 Koningsdag-feest dit jaar niet doorgaat. Op het jaarlijkse evenement in Breda komen zo’n 40.000 bezoekers af. De organisaties van andere grote evenementen zijn nog druk in beraad, maar we vermoeden dat het hier niet bij blijft. Afhankelijk van het verdere verloop van de uitbraak wordt duidelijk of we over iets meer dan een maand überhaupt wel de straat op kunnen om te feesten. Met een oranjetompouce op de bank hangen lijkt een steeds minder onwaarschijnlijk scenario…

Lees ook
Bizar: deelnemers Duitse ‘Big Brother’ weten NIKS van wereldwijde ramp rond coronavirus

Geen Koningsdag-viering is vrij uniek

Koningsdag wordt niet vaak afgelast. De laatste keer was in 2013, toen het Koninginnedagbezoek aan Amstelveen en De Rijp werd afgelast in verband met de inhuldiging. Op 30 april deed Beatrix afstand van de troon en werd zij opgevolgd door koning Willem-Alexander. In 2001 besloot toenmalig koningin Beatrix niet naar Meppel en Hoogeveen te gaan vanwege de mkz-crisis.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP