Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Prachtige plaatjes: Willem-Alexander en gezin stralen op Koningsdag

Prachtige plaatjes: Willem-Alexander en gezin stralen op Koningsdag

Prachtige plaatjes: Willem-Alexander en gezin stralen op Koningsdag

In plaats van Koningsdag in Maastricht te vieren, brengt de koninklijke familie deze bijzondere feestdag door in Huis ten Bosch. Ondanks het feit dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun dochters thuis zijn, zien ze er stuk voor stuk stralend uit.

Koningsdag 2020

Na het Wilhelmus begint de koning om 10.00 uur de dag met een korte toespraak. Willem-Alexander noemt de dag “uniek” maar geeft Nederland mee om er thuis van te maken wat ervan te maken valt. Ook bedankt hij het zorgpersoneel dat zich met man en macht inzet. “Hoe bijzonder is het om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen”, zei koning Willem-Alexander maandagochtend in de toespraak op tv. “Koningsdag-thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. En dan vooral uniek omdat ik hoop dat het de allerlaatste Koningsdag-thuis van de geschiedenis zal zijn.”

Nationale toost

Gedurende de dag deelt het koninklijk gezin beelden van hun viering van Koningsdag, onder meer via de televisie en sociale media en het platform koningsdagthuis.nl. Om 16.00 uur sluit de koning de viering van Koningsdag af door het glas te heffen tijdens de nationale toost.

Alternatieve viering

De Oranjebond liet eerder weten vereerd te zijn met de digitale bijdragen van het koninklijk gezin aan de alternatieve viering. “De koning en zijn gezin hebben aangegeven maandag op Koningsdagthuis.nl aanwezig te zijn. De Oranjebond is vereerd met dit bezoek en vindt het een mooie aanmoediging voor iedereen om thuis te blijven en mee te doen aan deze unieke vorm van Koningsdag”, reageerde Pieter Verhoeve, voorzitter Koninklijke Vereniging van Oranjebonden.

Lees ook
Koningsdag 2020: zo vieren de Oranjes de verjaardag van Willem-Alexander

Saamhorigheid

“Juist in deze coronatijd waarin verdriet en vreugde hand in hand gaan, hebben we behoefte aan saamhorigheid. Via de website kunnen we in Nederland Koningsdag toch in verbondenheid thuis vieren”, aldus Verhoeve. “Dat kan door een felicitatie aan de koning, een woord van steun voor mensen die het zwaar hebben, een mooi lied of de groeten aan je familie aan de andere kant van Nederland.”

De tekst gaat verder onder de foto’s.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Dit jaar wordt #Koningsdag thuis gevierd. Ook door de Koning en zijn gezin. Kort na 10.00 uur spreekt de Koning een korte boodschap uit via o.a. NPO1 en daarna ook via Koningsdagthuis.nl en de socialmediakanalen van het Koninklijk Huis.⠀ ⠀ Voorafgaand wordt door heel Nederland het Wilhelmus gezongen en meegespeeld met het Koninklijk Concertgebouworkest. De Koninklijke Familie sluit gedurende de dag bij verschillende online activiteiten aan. Om 16.00 uur wordt de dag afgesloten met de Nationale Toost. #koningsdagthuis⠀ ⠀ Volg vandaag de #Koningsdagthuis van de Koninklijke Familie via de socialmediakanalen van het Koninklijk Huis en Koningsdagthuis.nl.⠀ ⠀ ⠀ #koninklijkgezin #thuis #koning #koningin #prinsessen #koningwillemalexander #koninginmáxima #prinsesamalia #prinsesalexia #prinsesariane #paleishuistenbosch #kingsday #royalfamily #oranjethuis #denhaag @koningsdagthuis ?RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Rutte

Minister-president Mark Rutte heeft koning Willem-Alexander via Twitter gefeliciteerd met zijn 53e verjaardag. Hij deed tegelijkertijd een oproep aan iedereen om op Koningsdag thuis te blijven. Rutte wijst erop dat ook de koning zelf zijn verjaardag dit jaar thuis viert met zijn gezin. “Het mooiste cadeau dat wij hem kunnen geven, is om dat voorbeeld te volgen”, aldus de premier.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: ANP, Instagram