Je bent hier: Home > Nieuws > Valt Koningsdag 2020 in het water? Eerste festival afgelast wegens het coronavirus

Valt Koningsdag 2020 in het water? Eerste festival afgelast wegens het coronavirus

Nieuws
Valt Koningsdag 2020 in het water? Eerste festival afgelast wegens het coronavirus

Het coronavirus hijgt hevig in onze nek en vele grote evenementen (en dat zijn er nogal wat in 2020) staan op de tocht. Hoewel veel organisaties nog willen afwachten, worden de organisaties achter steeds verder weg geplande festiviteiten (zoals het Songfestival) ook nerveus. Dinsdag werd bekend dat het eerste koningsdagfestival uit voorzorg wordt afgeblazen.

Kingsworld gaat niet door

Het festival Kingsworld in Den Haag is afgelast. De organisatie van het dancefestival laat in een verklaring weten zich niet te kunnen verzekeren tegen de onzekerheid die het nieuwe coronavirus met zich meebrengt.

‘Met pijn in het hart’

Kingsworld stond gepland voor Koningsdag – 27 april – in het Cars Jeans Stadion (ADO). Op de website van het festival schrijft de organisatie dat ze “met pijn in het hart” hebben besloten het feest te annuleren. Het risico dat de overheid het evenement op een later moment annuleert of oproept grote bijeenkomsten te mijden is voor het team van Kingsworld een reële angst. Mensen die tickets hebben voor het festival kunnen deze gebruiken voor Den Haag Outdoor op 29 augustus in het Zuiderpark. Een andere optie is om het volledige aankoopbedrag terugbetaald te krijgen.

Aantal besmettingen weer flink gestegen

In Nederland is nu bij 382 personen het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dinsdag 61 meldingen over nieuwe gevallen binnengekregen van de GGD’en, die lokaal verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van het virus. Dat is een stijging van negentien procent. Zoals maandagavond al duidelijk werd, is een vierde patiënt die het virus had overleden, een 78-jarige vrouw uit Goirle. De vrouw had al een kwetsbare gezondheid, zei de burgemeester van de Brabantse plaats. De andere sterfgevallen waren twee mannen van 86 en een man van 82.

Lees ook
Aantal besmettingen met coronavirus neemt toe, maar geen paniek: 6 geruststellende feiten

‘Vermijd lichamelijk contact’

Het RIVM adviseert sinds maandag mensen om voorlopig geen handen meer te schudden (een hardnekkige gewoonte van premier Rutte #lol) om verdere verspreiding tegen te gaan. Op dinsdag werd daar aan toegevoegd dat het verstandig is om lichamelijk contact in algemene zin te vermijden, zoals drie zoenen op de wang. Het kabinet heeft inwoners van Noord-Brabant, waar de meeste Nederlandse besmettingen zijn vastgesteld, verzocht om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat verzoek kwam bovenop het RIVM-advies aan Brabanders om met milde gezondheidsklachten al thuis te blijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee