Je bent hier: Home > Nieuws > Duizenden leerlingen ‘spijbelen’ voor een beter klimaat: ‘Malieveld staat stampvol’

Duizenden leerlingen ‘spijbelen’ voor een beter klimaat: ‘Malieveld staat stampvol’

Nieuws
Duizenden leerlingen ‘spijbelen’ voor een beter klimaat: ‘Malieveld staat stampvol’

Op het Malieveld in Den Haag demonstreren duizenden scholieren voor een beter klimaat. Er werd rekening gehouden met 4000 á 5000 jongeren, maar er verschenen maar liefst twee keer zoveel scholieren in de Hofstad. Zij liepen met spandoeken en borden met teksten als ‘Geen gelul, uitstoot naar nul’, ‘Help het klimaat voordat de wereld vergaat’ en ‘Thinking in solutions, not in pollution’.

Lees ook
Heftig of heerlijk? De komende zomers zullen ‘alleen maar warmer’ worden

Spijbelen voor een goed doel

“We vinden het klimaat heel belangrijk. We denken ook aan onze kinderen en kleinkinderen. Heel goed om te zien dat er zoveel kinderen hier op afkomen”, zegt leerling Jasmijn tegen het ANP. “Maar het is ook wel lekker om te kunnen spijbelen volgens de regels”, voegt haar vriendinnetje Cato daar aan toe.

Drukte op het spoor

De NS merkt grote drukte en heeft mensen op verschillende perrons ingezet om mensen te begeleiden. “We zien drukte op weg naar Den Haag vanuit Utrecht, Leiden en Rotterdam. Vooralsnog lijkt het erop dat iedereen kan meegaan. Misschien dat mensen later op de ochtend een trein later moeten nemen”, aldus een woordvoerder.

Duizenden demonstranten verwacht

Behalve veel scholieren, is er op het Malieveld ook veel politie op de been. Ook staat er een arrestatiebus. De scholieren beginnen naar verwachting om 11.15 uur met hun protestmars richting Hofvijver. Via de Mauritskade lopen ze terug naar het Malieveld.

De tekst gaat verder onder de tweets.

Support vanuit de wetenschap

Het demonstreren van de scholieren is al dagen een hot topic. Er wordt volop gediscussieerd of het skippen van school voor het meelopen in een mars wel verantwoord is, en niet gewoon het ontlopen van de leerplicht. Vandaag betuigen maar liefst 350 Nederlandse wetenschappers hun steun aan de klimaatspijbelaars in een open brief in Trouw. “Nederland voldoet niet aan de zelf opgestelde klimaatdoelen. Op basis van de feiten die de klimaatwetenschap verschaft, hebben de actievoerders groot gelijk. Daarom steunen wij als wetenschappers deze actie. Het is inderdaad nu hoog tijd voor ingrijpende maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch te reduceren, en zo de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius en bij voorkeur tot 1,5 graden Celsius.” Hoe denk jij over de #klimaatspijbelaars? Deel je mening in onderstaande poll.

De tekst gaat verder onder de poll.

Niet iedereen steunt de spijbelaars:

Wie wel? Leonardo DiCaprio

Het is niet voor het eerst dat scholieren actie voeren voor het klimaat. In België gingen ook al duizenden leerlingen de straat op, wat zelfs opviel bij klimaatstrijder Leonardo DiCaprio, die het nieuws deelde op zijn Instagram (zie onderstaande post). Ook in België krijgen de – inmiddels massaal en regelmatig – spijbelende scholieren steun van wetenschappers.

Radio-dj Sander Hoogendoorn staat vierkant achter de scholieren:

Leonardo’s bericht over de protesterende leerlingen in de Benelux:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP