Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Verstandig of niet? ‘Laat de kinderopvang zo snel mogelijk weer open gaan’

Verstandig of niet? ‘Laat de kinderopvang zo snel mogelijk weer open gaan’

Verstandig of niet? ‘Laat de kinderopvang zo snel mogelijk weer open gaan’

Het heeft er alle schijn van dat het kabinet de huidige maatregelen tegen het coronavirus ook na 6 april blijft laten gelden. Dat melden bronnen in Den Haag maandag. Volgens ingewijden zullen de scholen en horeca langer dichtblijven. Enkele grote aanbieders uit de kinderopvangsector balen daarvan.

‘Opvang moet weer open’

“De kinderopvang moet zo snel mogelijk weer open voor alle kinderen. De angst regeert nu”, vindt bestuurder Ben Schnieders van Kids First COP groep, die 145 kinderopvanglocaties runt in de noordelijke provincies. Schnieders ziet hoe steeds meer gezinnen “op de proef worden gesteld en hier en daar kopje onder gaan”, nu ze de zorg voor hun kinderen met thuiswerken moeten combineren.

Steeds meer aanvragen

Momenteel zijn de kinderopvanglocaties alleen open voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep uitoefenen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Daarnaast vangen ze op verzoek van gemeenten een groeiend aantal kinderen op die uit een kwetsbare thuissituatie komen en beter af zijn op de opvang. “Maar we krijgen ook steeds meer vragen van andere ouders”, zegt Schnieders. Aanvragen komen bijvoorbeeld van zelfstandigen of ouders van kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Geen grote rol

De organisatie wijst erop dat kinderen volgens het RIVM geen grote rol spelen in de verspreiding van het virus en ook niet tot de risicogroepen horen. “Ze gaan nu ook naar buiten. In sommige ‘aandachtswijken’ zwerven ze rond op straat”, zegt Schnieders. “Op de opvang is het vermijden van lichamelijke contacten beter te managen”, denkt hij.

Opvang voor tien procent

Brancheorganisatie Kinderopvang “wacht de besluitvorming af”, laat een woordvoerder weten. “Wij volgen samen met andere organisaties in de kinderopvang de kabinetsbesluiten en aanwijzingen van het RIVM.” Volgens de brancheorganisatie vangen de kinderdagverblijven, gastouders en buitenschoolse opvang momenteel ongeveer tien procent van het normale aantal kinderen op. “Dat gebeurt met veel improvisatie en inzet van alle betrokkenen om het systeem van kinderopvang overeind te houden”, aldus de zegsman.

‘Na Pasen de deuren weer open’

Wat bestuurder Schnieders betreft zou het een goed idee zijn om in elk geval na Pasen de deuren van de opvang weer helemaal te openen voor kinderen die geen klachten hebben. Hij vindt dat de kinderopvang niet over één kam geschoren moet worden met scholen, onder meer omdat kinderopvang veel kleinschaliger is.

Lees ook
5 tips voor koppels in quarantaine: hoe overleef je je relatie in deze coronacrisis?

Nieuw crisisoverleg

Hoeveel langer de huidige maatregelen daadwerkelijk van kracht blijven, is nog onbekend. De crisiscommissie van het kabinet praat daar dinsdag over. Het beraad van meest betrokken ministers gaat daarbij af op het advies van de wetenschappers van het zogeheten OMT. Als die een aanscherping toch nodig vinden, kan dat het kabinet op andere gedachten brengen. Vorige week toonde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zich voorzichtig optimistisch over het temperen van de onstuimige groei van de virusuitbraak. Maar zondag klonk het instituut weer somberder. Waarschijnlijk stromen de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen toch sneller vol dan verwacht.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock