Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kinderen vanaf vijf jaar krijgen vanaf 18 januari uitnodiging voor vaccinatie tegen COVID-19

Kinderen vanaf vijf jaar krijgen vanaf 18 januari uitnodiging voor vaccinatie tegen COVID-19

Kinderen vanaf vijf jaar krijgen vanaf 18 januari uitnodiging voor vaccinatie tegen COVID-19

Tussen 18 en 22 januari krijgen kinderen van vijf tot en met elf jaar een uitnodiging voor een vaccinatie tegen het COVID-19 virus. Het prikken zal de week erna beginnen, dat heeft het RIVM vandaag laten weten. 

Afspraak maken

Ouders krijgen thuis een brief waarin staat dat er een telefonische afspraak kan worden gemaakt voor hun kind. Kinderen die uit hetzelfde gezin komen kunnen tegelijk een vaccin krijgen als daar ruimte voor is. Kinderen mogen alleen een prik halen onder begeleiding van hun ouders of verzorgers. In totaal komen er ongeveer 1,3 miljoen kinderen in aanmerking voor een vaccinatie tegen COVID-19. De kinderen zullen een kinderdosis krijgen van het Pfizer/BioNTech coronavaccin.

Kinderstraten

Er zullen op de vaccinatielocaties aparte kinderstraten worden ingericht. “De mensen die de vaccinaties zetten nemen extra tijd voor de kinderen en bieden extra zorg. Hun ouders zijn erbij, dat moet allemaal op een rustige manier”, vertelt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. De GGD-regio’s mogen zelf bepalen of de kinderen op elke prikplek terecht kunnen, of dat er hiervoor aparte locaties aangewezen zullen worden.

Lees ook
Let op! De boosterprik moet je zelf in de CoronaCheck-app uploaden

Nemen van prik is geheel vrijwillig

Het demissionaire kabinet kondigde op 10 december aan dat er een mogelijkheid komt om jonge kinderen ook te laten vaccineren. Dit gebeurt op advies van de Gezondheidsraad. De keuze is geheel vrijwillig. In het coronabeleid zijn geen consequenties verbonden aan de vaccinatiestatus van de kinderen. Kinderen onder de twaalf hoeven ook geen QR-code te laten zien als je bij een theater of horecagelegenheid naar binnen willen.

Voor kinderen van vijf tot en met elf jaar met een verhoogd medisch risico was het al mogelijk om een coronaprik te halen. Kinderen vanaf twaalf jaar konden ook al een vaccinatie krijgen. De tijd tussen de eerste en tweede prik is bij kwetsbaren kinderen vier weken. Niet-kwetsbare kinderen krijgen de tweede prik na acht weken gegeven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: GettyImages