Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kinderen kunnen straks beide achternamen van ouders krijgen

Kinderen kunnen straks beide achternamen van ouders krijgen

Kinderen kunnen straks beide achternamen van ouders krijgen

Een grote verandering gaat er komend jaar waarschijnlijk plaatsvinden: kinderen kunnen dan beide achternamen krijgen van beide ouders. Nu moet je nog kiezen tussen de achternaam van de vader óf de moeder (of van de ene moeder en de ene vader).

Het RIVM meldt: ‘Het moet mogelijk worden dat kinderen de achternamen van beide ouders dragen. Zo wordt het mogelijk om de verbondenheid met beide ouders tot uitdrukking te brengen in de achternaam.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft vandaag een wetsvoorstel ingediend dat dit regelt. De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.’

Adoptie

Voor geadopteerde kinderen wordt het mogelijk om een combinatie te kiezen van hun achternaam bij geboorte en de namen van hun adoptieouders. Wel geldt ook hier een maximum van twee namen in totaal. In deze gevallen geldt deze keuze niet vanzelf bij elk volgend kind in het gezin. Het is overigens niet verplicht: als je gewoon 1 achternaam wilt kiezen, mag dat natuurlijk ook nog. Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind de achternaam van de vader of duomoeder in het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij ongehuwde of niet geregistreerde partners krijgt het kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder.

Toch klinkt er ook commentaar op de nieuwe wet, op Twitter:

Lastige situatie

Want stel, je kind heet Jansen De Boer. Je zoon trouwt met een vrouw die Bakker De Jong heet. Hoe heet dan hun kind? Baby Jansen De Boer Bakker De Jong? Dat gaat niet, toch? Er is dus nog wat duidelijkheid nodig vanuit de overheid, maar het idee dat het mogelijk wordt, is wel fijn.

Bron: RIVM | Beeld: Getty