Je bent hier: Home > Nieuws > Dit vinden Flair-lezeressen: moet een kind een dubbele achternaam kunnen krijgen?

Dit vinden Flair-lezeressen: moet een kind een dubbele achternaam kunnen krijgen?

Nieuws
Dit vinden Flair-lezeressen: moet een kind een dubbele achternaam kunnen krijgen?

Kinderen kunnen straks de achternaam van beide ouders krijgen. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd de wet te wijzigen om dat mogelijk te maken. De Kamer sloeg het advies van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), die daar niets voor voelt, in de wind.

Lees ook: 5 dingen die je nog nooit gehoord hebt over gezond eten met kinderen

Nu moeten ouders kiezen of ze hun kind de achternaam van de ene of van de andere ouder geven. Dat kan best anders, constateerde een werkgroep in opdracht van het toenmalige kabinet tien jaar geleden al. Ouders zouden voortaan net als in allerlei ander Europese landen ook de keuze moeten krijgen om hun kind beide namen mee te geven. Neemt een kind later een extra naam aan, bijvoorbeeld door te trouwen, dan zou het een van beide geboorte-achternamen moeten laten vallen.

Luisteren

Maar vervolgens maakte Kamer noch regering er werk van. D66-Kamerlid Vera Bergkamp pikte de draad weer op omdat ‘veel jonge ouders aangeven deze extra keuze te willen. Ik vind het goed om daarnaar te luisteren. En waarom niet?’ Ze kreeg steun van onder andere coalitiepartner VVD, de partij van Dekker.

Mening lezeressen

Via Facebook hebben we onze lezeressen gevraagd wat ze van deze verandering zouden vinden. Zo’n driekwart van de volgers (76 procent) vraagt zich af of één naam niet genoeg was; de overige 24 procent heeft gestemd op ‘twee ouders, dus ook twee namen’.

De tekst gaat verder onder de poll.

Onder het bericht op Facebook hebben zich de nodige reacties verzameld. ‘Jammer dat dit nu pas is. Had graag ook mijn naam doorgegeven!’, klinkt het. En: ‘De keuze moet mogen voor degenen die dat wensen. Wie ben ik om hen te zeggen dat dat niet mag? In andere Europese landen is het allang zo.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock