Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dít gebeurt er in je brein als je je kind op een snikhete dag in de auto vergeet

Dít gebeurt er in je brein als je je kind op een snikhete dag in de auto vergeet

Dít gebeurt er in je brein als je je kind op een snikhete dag in de auto vergeet

Het is als ouder je grootste nachtmerrie: je kind achterlaten in een snikhete auto. Iedere zomer weer overlijden kinderen doordat ze zijn vergeten. Hoé dan, vraag je je waarschijnlijk af als je weer zo’n tragische nieuwskop ziet. In plaats van te oordelen, is het belangrijker om te begrijpen hoe zoiets kan gebeuren. 

‘Dat overkomt mij nooit’

Je denkt natuurlijk, als je zo’n verschrikkelijk bericht leest: dat overkomt mij nooit. Maar de bittere realiteit is dat het iederéén kan gebeuren. De kinderen die overlijden in een auto, sterven meestal aan een zonnesteek. Als het lichaam boven de 40 graden Celsius uitkomt, sluit het koelsysteem van het lichaam zich af. Op een zomerdag kan dat binnen een auto fataal aflopen.

Lichaamstemperatuur

Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor omdat hun lichaamstemperatuur een stuk sneller oploopt. Die paar graden voor ons, kunnen wel zes graden extra betekenen voor een kind. In veruit de meeste gevallen is de verzorger van het kind het kind vergeten en is er geen opzet in het spel.

Onderzoek

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat we door stress zelfs de mensen die het belangrijkst voor ons zijn kunnen vergeten. David Diamond is verbonden aan de universiteit van Florida en onderzoekt al vijftien jaar hoe het kan dat ouders hun kind laten zitten in een hete auto. Hij sprak daarvoor veel ouders die dit is overkomen. Hij legt uit dat er in dit soort gevallen sprake is van een strijd tussen het bewuste geheugen en het onbewuste geheugen.

Automatische piloot

‘We hebben een soort automatische piloot in ons systeem die ons de kans geeft om te multitasken. Daardoor kunnen we dingen bijna zonder nadenken doen. We kunnen uit gewoonte van A naar B komen’, legt Diamond uit. ‘Als die automatische piloot wordt getriggerd, verliezen we het bewustzijn van een ander geheugensysteem: het bewuste geheugen.’

Oude gewoonte

Bijvoorbeeld: je brengt je kind al jaren op hetzelfde tijdstip iedere dag naar school. Het is een gewoonte geworden. Een nieuw kind doorbreekt die routine. Een jonger kind naar de opvang brengen, is nu in strijd met de oude gewoonte. ‘Je bent het meest betrokken bij die oude gewoonte. Dus zodra je je oudste kind naar school hebt gebracht, slaat die oude gewoonte weer toe en rijd je gedachteloos door naar je werk. Op dat moment vergeet je dat je nog een kind hebt die naar een opvang moet worden gebracht.’

Stress en slaaptekort

Als je eenmaal arriveert gaan er nog geen alarmbellen af, omdat het deel van de hersenen waarin die oude gewoonte geworteld ligt, is geactiveerd. Je brein denkt oprecht dat je alleen bent en er niet nog een kind in de auto zit. Wat niet helpt, is dat veel ouders van jonge kinderen last hebben van stress. Bovendien slaap je waarschijnlijk niet genoeg, met als gevolg dat de volgende dag je geheugen en je bewustzijn niet goed samen functioneren.

Niet ontkennen

Als je naar de supermarkt gaat, maak je een boodschappenlijstje. Een tandartsafspraak schrijf je op in je agenda omdat je die anders vergeet. Mensen doen echter geen moeite zichzelf eraan te herinneren hun kind niet te vergeten omdat ze ontkennen dat hun kind vergeten een optie is. Zodra je zelfingenomen wordt, loop je juíst het risico ooit zo’n catastrofale fout te maken. Praten met een kind kan, maar je praat tijdens het rijden waarschijnlijk niet tegen een slapende baby van een paar maanden oud.

Trigger je geheugen

Een truc om je geest scherp te houden, is een visuele reminder. Leg die in je blikveld wanneer je rijdt met een kind. Die reminder triggert het bewuste geheugen, zodat je automatische piloot niet de kans krijgt je helemaal over te nemen. Zorg dat het iets speciaals is wat niet standaard in de auto ligt. Het kan een knuffel of een luiertas zijn die je herinnert aan de aanwezigheid van je kind(eren).

Lees ook
Nieuwe functie in déze auto voorkomt achterlaten van kind op snikhete dag

Tot slot: veroordeel de ouders die deze nachtmerrie is overkomen niet. Dat waren waarschijnlijk stuk voor stuk liefdevolle, attente ouders wiens leven nooit meer hetzelfde is door één fatale, maar menselijke fout. Oordelen is makkelijk, empathie tonen is belangrijker.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Huffington Post | Beeld: Getty