Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kans op ziekenhuisopname 45 procent lager met de omikronvariant

Kans op ziekenhuisopname 45 procent lager met de omikronvariant

Kans op ziekenhuisopname 45 procent lager met de omikronvariant

Het is alweer een paar weken geleden dat de eerste coronabesmetting met de omikronvariant werd geconstateerd in Nederland. Britse onderzoekers van het Imperial College London doen onderzoek naar deze nieuwe coronavariant. Met het onderzoek kunnen ze aantonen dat de kans op een ziekenhuisopname vele malen kleiner is dan bij de deltavariant.

Omikron

Voor het onderzoek zijn gegevens van 269.000 deltabesmettingen en 56.000 omikronbesmettingen verzameld en onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat bij een besmetting met omikron de meeste mensen last hadden van milde klachten. De kans op een ziekenhuisopname is zo’n 45 procent lager dan bij de deltavariant. Ondanks dat omikron een milder ziekteverloop kent, is Nederland op zijn hoede. Zo kondigde het kabinet op zaterdag 18 december een strenge lockdown aan.

Risico

Het is fijn om te horen dat omikron een stuk minder milder is, maar onderzoekers benadrukken  nog steeds het risico van grote overbelasting in de zorg. De nieuwe variant mag dan wel milder zijn, het virus kent een hoge besmettelijkheid. Ook bestaat er altijd nog een kans om in het ziekenhuis te belanden. Onthoud goed dat het lastig de effecten ervan te onderscheiden.

Lees ook
Iris (24) werkt tijdens de coronacrisis op de ic: ‘Het is het mooiste vak dat er is’

Ziekenhuisopnames

Over het onderzoek zegt Epidemioloog Alma Tostmann tegen NOS: “Wat je hieruit kunt opmaken, is dat deze variant een stuk minder ziekmakend is dan de deltavariant. In dat opzicht is het goed nieuws. Dat zagen we al een beetje met data uit Zuid-Afrika. Het slechte nieuws dat je ertegenover moet zetten, is dat je met hoge aantallen besmettingen nog steeds met veel ziekenhuisopnames komt te zitten.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda | Beeld: Getty Images