Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Winter is coming: vanaf vrijdag kans op sneeuw en hagel én het wordt waterkoud

Winter is coming: vanaf vrijdag kans op sneeuw en hagel én het wordt waterkoud

Winter is coming: vanaf vrijdag kans op sneeuw en hagel én het wordt waterkoud

De vrieskou komt eraan, dus inpakken geblazen! Vanaf vrijdag is er door de regenbuien heen kans op natte sneeuw en hagel. “Het wordt guur, met koude wind en winterse buien.”

William Huizinga is meteoroloog bij Buienradar en vertelt dat het de komende dagen nog herfstachtig weer blijft. Vanmorgen werden de mensen in het zuiden en oosten al wakker met flink wat mist. Inmiddels is deze door de ochtend heen verdwenen. Verder blijft het vandaag overwegend bewolkt met een temperatuur van gemiddeld 8 graden.

De temperaturen gaan vannacht in Limburg naar het vriespunt en langs de kust blijft het ongeveer 7 graden. Huizinga vertelt dat ook vanavond weer mist kan ontstaan.  “Het wordt morgen een grijze dag.” In de ochtend trekt een regengebied over ons land. “In de middag komt de zon af en toe tevoorschijn, maar er bestaat nog kans op een regenbui.”

Gevoelstemperatuur rond het vriespunt

Lang kunnen we niet van het relatief zachte herfstweer genieten. Vanaf vrijdag wordt er een flinke wind verwacht en daalt de temperatuur. “De gevoelstemperatuur is rond het vriespunt. Aan de kust ligt de temperatuur qua gevoel zelfs onder 0.” Het wordt echt een gure vrijdag. “Er is lokaal kans op winterse buien met regen, natte sneeuw en hagel.” De wind komt uit het zuiden en is stevig: tot windkracht 7 aan de kust. “Die wind maakt het ook zo koud en guur. Het wordt echt waterkoud.”

De temperatuur wordt in het weekend tot maximaal 5 graden verwacht. In het weekend is de wind wat gaan liggen, hierdoor zal het wat minder guur en nat aanvoelen. Ondanks de dat de wind minder krachtig is blijft het in het weekend waterkoud. “Als er neerslag valt, gaat het opnieuw om winterse buien met regen, hagel en natte sneeuw.” Zaterdag op zondag nacht daalt naar verwachting de temperatuur naar het vriespunt. Volgens Huizinga is er een grote kans dat de wegen glad gaan worden.

Voor het eerst dit najaar moeten mensen maandagochtend rekening houden met het krabben van de ruiten en de gladde wegen. “Het lijken heldere nachten te worden, waardoor de kans op krabben en lokale gladheid groter is.”

Lees ook
Vijf redenen om dit jaar weer een echte kerstkaart te sturen

Grijs, bewolkt en nat

Aankomende week wordt het begin van de week gemiddeld 7 à 8 graden verwacht. De echte kou is dan heel even weg, “Maar het blijft wel grijs, bewolkt en nat.” Vanaf donderdag herpakken de winterse buien zich en staat er op nieuwe een koude wind. De temperatuur is eind van de week gemiddeld 5 graden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images