Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Het aanstaande kabinet heeft besloten: gratis kinderopvang voor werkende ouders

Het aanstaande kabinet heeft besloten: gratis kinderopvang voor werkende ouders

Het aanstaande kabinet heeft besloten: gratis kinderopvang voor werkende ouders

Het nieuwe kabinet heeft laten weten dat ze de kinderopvang voor het meerendeel gratis willen maken voor werkende ouders. Maar volgens de kinderopvangorganisaties zorgt dit alleen maar voor kansenongelijkheid, want lage inkomens en niet-werkende ouders schieten er niets mee op. 

Regeerakkoord

De vier partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie presenteren vandaag het nieuwe regeerakkoord. Dit is een document van zo’n vijftig pagina’s waar alle plannen voor de komende tijd in staan. Morgen zal de Tweede Kamer over dit akkoord gaan debatteren. Begin volgend jaar moet dit allemaal in werking gaan.

Geruchten

Er gingen al langer geruchten rond dat de kinderopvang grotendeels gratis zou gaan worden, maar nu weten we dus eindelijk wat de plannen daarvoor zijn. Het nieuwe kabinet wil graag de kosten voor de kinderopvang voor werkende ouders met kinderen tot 12 jaar 95% gaan vergoeden. En op lange termijn moet dit zelfs 100% vergoed gaan worden. Op korte termijn zullen de ouders dus alleen een kleine bijdrage betalen.

Toeslagenaffaire

Het systeem met de kinderopvangtoeslag zal dus worden afgeschaft, dit onder meer door de toeslagenaffaire. Het aanstaande kabinet laat weten dat de nieuwe toeslag in stappen zal worden ingevoerd en ook direct wordt uitgekeerd aan de kinderopvang instellingen. “Zodat ouders niet meer worden geconfronteerd met hoge terugvorderingen.” Op dit moment krijgen ouders een deel van de kosten via de Belastingendienst vergoed. Maar dat systeem zal dus komen te vervallen en dat kost de overheid zo’n 2 miljard euro. Het is nog niet precies duidelijk hoe deze plannen concreet zullen worden gemaakt. Maar zodra de politiek zegt dat iets gratis is, moet je altijd nog rekenen op belastingen en premies.

Kosten

De kosten bedroegen in 2019 zo’n 3,8 miljard euro voor de kinderopvang, liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Er werd door de overheid 3 miljoen euro in de vorm van kinderopvangtoeslag betaald, de rest kwam van de ouders zelf. Er waren 656.000 ouders die deze toeslag kregen. Volgens WomenInc, een organisatie die zich inzet voor gendergelijkheid, betalen Nederlandse ouders gemiddeld 20% van hun inkomen aan de kinderopvang bij voltijdgebruik.

Kansenongelijkheid

Volgens Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang is 95% gratis opvang ‘een mooie eerste stap’. Maar ze hopen ook dat er snel wordt doorgepakt. “Dit regeerakkoord is slecht nieuws voor kinderen van niet werkende-ouders en voor de laagste inkomens”,verteld voorzitter Loes Ypma. Die laatste groep krijgt nu al 96% vergoed, en niet-werkende ouders krijgen helemaal geen vergoeding. Daarom zorgt dit systeem voor kansenongelijkheid bij kinderen en dat moet volgens de branche worden rechtgetrokken. Kinderopvang moet voor iedereen gratis zijn.

Breder toegankelijk

Ook Brancheorganisatie Kinderopvang is niet heel positief over de nieuwe plannen. “Kinderopvang wordt voor veel mensen goedkoper, dat is goed nieuws. Maar dan wel in het bijzonder voor de hoge inkomens”,  verteld directeur Emmeline Bijlsma. “Waar we ongelukkig mee zijn is dat de kinderopvang niet breder toegankelijk wordt. De plannen moeten gefaseerd worden ingevoerd, om te voorkomen dat de toestroom bij kinderdagverblijven te groot wordt. Die keuze is verstandig.” Het is vooral belangrijk om de kwaliteit van de opvang te kunnen garanderen in tijden van corona maar ook van personeelstekorten. “Voor de kinderopvang zal de uitvoerbaarheid nog een hele klus zijn”, zegt ze.

Lees ook
Omikron kan leiden tot dubbel zoveel ziekenhuisopnames, extra maatregelen lijken nodig

Personeelstekorten

De voorzitter van belangenvereniging voor ouders Boink, Gjalt Jellesma sluit zich hier bij aan. Volgens de organisatie houden we door het coronavirus de vergrijzing in Nederland de komende jaren nog wel last van personeelstekorten in de sector. “Laten we kwaliteitseisen los, bijvoorbeeld omwille van personeelstekorten, dan doen we aan de kinderen geen recht”, verteld hij. Personeel in de kinderopvang wordt nu weggekocht om in het onderwijs te gaan werken, stelt hij. Een structurele oplossing voor dit soort problemen is nodig. De uurtarieven moeten omhoog en de dagindeling op werk en opvang anders, vindt Boink. “Zonder kinderopvang draait de BV Nederland niet.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: GettyImages